Ranjavanje policajca i samoubistvo napadača u Zagrebu aktuelizovalo je pitanje posjedovanja ilegalnog, odnosno oružja koje zaostalo iz ratova vođenih devedesetih godina. Provjerili smo koliko ilegalnog oružja ima u Bosni i Hercegovini te koliko situacija izazvana pandemijom koronavirusa može biti okidač za njegovu upotrebu?

Na crnom tržištu u Bosni i Hercegovini za nekoliko stotina maraka moguće je kupiti pištolj ili automatsku pušku. Za manje novca moguće je nabaviti ručne bombe, dijelove za oružje i municiju.

Prema podacima međunarodnih organizacija, u našoj zemlji nalazi se između 750 hiljada i miliona komada oružja. Ipak, policijske agencije ne žele licitirati brojkama. Kažu, činjenica je da ilegalnog oružja ima u velikim količinama.

SEMIR ŠUT, komesar MUP-a Zeničko-dobojskog kantona

“Ono što je ohrabrujuće je da srazmjerno toj velikoj količini oružja nemamo veliki broj incidenata i upotrebe ilegalnog oružja”.

Samo u 2018. godini, prema podacima Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH, policija je oduzela više od 1.220 komada oružja, više od 300 minsko-eksplozivnih sredstava, te više od 39 hiljada i 180 komada municije, 50 kilograma eksploziva i 125 komada dijelova za oružje. Imati oružje bez dozvole nadležnih organa je krivično djelo, međutim
iz policije kažu da je dobra volja građana da li će vratiti oružje za koje ne posjeduju dozvolu.

SEMIR ŠUT, komesar MUP-a Zeničko-dobojskog kantona

“Zakon o držanju municije i oružja u ZDK je zaštitio građane koji doborovljno predaju oružje i municiju, prije istražnog ili policijskog postupka koji istražuje. Dakle, da to bude u pravom slislu dobrovoljna predaja prije bilo kakvog istražnog postupka i onda se neće snositi posljedice”.

Posljednjih godina oružje koje je porijeklom iz naše zemlje ili neke od zemalja regije korišteno je u obračunima kriminalnih grupa, oružanim pljačkama, ubistvima, terorističkim napadima, kako u BiH tako i širom Evrope.

SAFET MUŠIĆ, stručnjak za sigurnosna pitanja

“Nelegalno oružje ne samo da se koristi u ovim kriminalnim obračunima i dešavanjima nego se koristi i u slučajevima porodičnog nasilja ili čak i u slučajevima maloljetničkog nasilja”.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 400 hiljada osoba u BiH ima dijagnozu postraumatski stresni poremećaj. Situaciju je dodatno zakomplikovala i pandemija koronavirusa. Psiholozi upozoravaju da je u trenutnoj situaciji povećana mogućnost zloupotrebe oružja.

DANIJEL MALEČ, psiholog

“Socijalna izolacija koja je bile, jeste okidač da se neki emocionalni ili mentalni problemi, neću reći razviju, ali da dođu do izražaja. Ako tome dodamo i okolnosti, odnosno dustupnost, sve su to faktori u kojima može doći do incidenata”.

Prema posljednjim istraživanjima, naša zemlja je na 13. mjestu svjetske liste po broju komada oružja na 100 stanovnika. Procjene su da u BiH ima 353 hilajde komada registrovanog oružja.