Američki pisac Artur Miler (1915-2005), jedan od najboljih dramskih pisaca 20. vijeka koji je bio zaokupljen tragičnom vizijom modernog čovjeka kao žrtve različitih pritisaka, rođen je 17. oktobra 1915. godine.

Najpoznatija Milerova djela su drame: “Svi moji sinovi”, “Smrt trgovačkog putnika”, “Vještice iz Salema”, “Pogled s mosta”, “Poslije pada”, “Događaj u Višiju”, “Cijena”, “Slava i razlog zašto”, “Stvaranje svijeta i druga posla”, “Ravno iz raja”, “Nadbiskupova tavanica” i “Američki sat”. NJegovi su i zbirka priča “Više mi niste potrebni”, roman “Fokus”, te esej “Dramski pisac i atomski svijet”.

Miler je završio studije novinarstva na Univerzitetu u Mičigenu.

Pošto je doživio fijasko sa prvim pozorišnim djelom na Brodveju 1944, tri godine kasnije dobio je nagradu kritičara za komad “Svi moji snovi”.

Milerov brak sa čuvenom filmskom divom Merilin Monro postao je jedna od američkih legendi.

Upravo u to vrijeme, Milera su pozvali pred famoznu Mekartijevu komisiju, koja se bavila navodnim antiameričkim djelovanjem građana.

Miler je pred “patriotskom inkvizicijom” odgovarao zbog navodnih komunističkih stavova.

Vlasnici velikih holivudskih studija savjetovali su Merilin da ostavi pisca jer će, u protivnom, rizikovati karijeru, što je ona odbila, nazvavši ih “rođenim kukavicama”.

Merilin je, iako odgajana kao hrišćanka, prešla u judaizam zbog Milera. Njihova veza je kasnije propala jer je Miler smatrao Merilin intelektualno inferiornom, pa je svako otišao svojim putem.

Artur Miler umro je 2005. godine.