Španski slikar Salvador Dali (1904-1989), ekscentrik visokog stila, jedan od najvećih slikara 20. vijeka koji je uzdrmao temelje slikarstva, rođen je na današnji dan 1904. godine.

Prošao je kroz faze futurizma, kubizma i apstraktnog racionalizma, da bi se priklonio nadrealizmu, uvijek sa crtežom izvedenim do perfekcije.

Slikao je iracionalan i fantastičan svijet snova i halucinacija.

Tridesetih godina naslikao je djela koja su izazvala šok: “Goruća žirafa”, “Predosjećaj građanskog rata”…

Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima zemljaka Luisa Bunjuela “Andaluzijski pas” i “Zlatno doba”. Napisao je autobiografsko djelo “Tajni život Salvadora Dalija”.

Dali je jedan od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma. Njegova umjetnička djela pokazala su da je on jedan od najkreativnijih slikara svog vremena.

Dalijeva česta tematika je svijet prostora, pijanstva, groznice i religije.

Ovaj slavni slikar je čitavog života vjerovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija djela nemaju nikakvu vrijednost.

Mada su ga španski likovni kritičari smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cijena njegovih djela neprestano su rasli.

Danas, svjetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

Ono što Dalija izdvaja od ostalih umjetnika i što ga čini posebnim jeste njegova neobična ličnost. Bio je genije na granici ludila. Njegove karakterne osobine, egocentričnost, depresivnost i mazohizam jasno se vide u njegovim djelima.

  • 1888. – Rođen američki kompozitor Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne muzike, a njegova pjesma “White Christmas” ostavila je neizbrisiv trag u američkoj muzici i kulturi.
  • 1896. – Rođen kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. U težnji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom.
  • 1981. – Umro Bob Marli, popularni rege-pjevač. Odrastao je u sirotinjskom dijelu Kingstona na Jamajci, gdje je otkrio muziku crne Amerike zahvaljujući američkim radijskim stanicama.
  • 2000. – Indija dočekala svog milijarditog stanovnika – u državnoj bolnici Safdarjung u Nju Delhiju rođena je djevojčica.
  • 2002. – Umro Džozef Bonano, poznat pod imenom Džo Banana, jedan od osnivača američke mafije, koji nikada nije osuđivan tokom desetina godina koliko se nalazio na čelu pet porodica koje su se bavile organizovanim kriminalom.
  • 2006. – Umro Flojd Peterson, nekadašnji svjetski šampion u teškoj kategoriji, koji je 1956. u 21. godini nokautirao Arčija Mura i tako postao najmlađi bokser koji je ikada stekao tu titulu.