Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo u potpunosti će ispoštovati preporuku Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, kojom je prepuručena obustava nastave u svim školama na području Federacije, potvrdio je kantonalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović.

Osigurana su dodatna sredstva za dezinfekciju u školama, a Ministarstvo je spremno za realizaciju online nastave.

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ranije je rečeno da su, prema informacijama Ministarstva obrazovanja KS, izostanci učenika u školama do sada bili u granicama prosjeka, čak i niži je u odnosu na posljednje dvije sedmice.

Kako je rekao Mesihović, trenutno na Kliničkom centru ima 38 respiratora, dok je u Općoj bolnici 8 aparata. Vlada KS u budžetu je predložila novac za kupovinu još petnaest respiratora – deset za KCUS i pet za Opću bolnicu.

U Kantonu nema potvrđenih slučajeva oboljelih od korona virusa.

Mesihović je naveo da je još rano govoriti o pandemiji, ali da će do toga doći. On je dodao da ne treba dizati paniku, ali sve preporuke Kriznog štaba moraju biti ispoštovane.

Prema njegovim riječima, uskoro bi trebalo da bude dovršen i karantin u Sarajevu, što će biti omogućeno isredstavima Ministarstva odbrane BiH. Kako je naveo Mesihović, radi se o kasarni.

Zastupnici zahtijevaju raspravu o epidemiološkoj situaciji u KS

Današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je prijedlogom zastupnika da se ministri izjasne o trenutnoj situaciji oko korona virusa. Oni su zatražili da se ta tačka stavi na dnevni red, jer smatraju da trenutna epidemiološka situacija u Kantonu predstavlja prioritet.

Nakon konsultacije sa šefovima zastupničkih Klubova odlučeno je da se poslanička i zastupnička pitanja razmatraju kao prva tačka dnevnog reda, što su zastupnici iskoristili kako bi uputili niz pitanja u vezi trenutne situacije sa korona virusom.

Predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik kazao je da današnja sjednica ne bi trebalo da traje duže od tri sata, prema preporuci Kriznog štaba KS.

Inače, dnevnim redom je predviđeno da na današnjoj sjednici bude razmotren Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu, koji iznosi 989.264.434 KM i sastoji se od računa prihoda i rashoda, računa kapitalnih primitaka i izdataka i računa finansiranja.

Nakon toga će biti razmatran i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta.

Pred zastupnicima je i Prijedlog odluke o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih radnih tijela Skupštine KS, te Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje KS.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Javne ustanove Služba za zapošljavanje KS za 2020. godinu sa Odlukom o izvršenju finansijskog plana.