Federalni sanitarni inspektori, zaključno sa 6. aprilom, na graničnim prijelazima su izdali 23.164 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor na period od 14 dana. Tokom jučerašnjeg dana izdato je 366 rješenja, saopćio je na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Kako je rekao, nadzorima i mjerama je obuhvaćeno ukupno 2.719 osoba – državljana Bosne i Hercegovine s prebivalištem u Republici Srpskoj, koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području Federacije BiH.

Spiskovi s imenima, prezimenima i adresama tih osoba blagovremeno su dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Isto je učinjeno i za 275 osoba, državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta, potvrdio je Ajdinović.

On je naglasio da danas ističu mjere iz 441 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 14.894 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

“Rješenje prestaje važiti istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana”, rekao je Ajdinović.

Inspekcije u KS i TK, utvrđeno 11 prekršaja

On je objasnio da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor te je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dosad dostavljeno ukupno 398 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, a protiv 64 osobe bit će pokrenuti prekršajni postupci.

Dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata izvršio je danas na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona sedam inspekcijskih nadzora i jednu kontrolna nadzora, te je utvrđeno 11 prekršaja što podrazumijeva podnošenje 11 prekršajnih naloga u iznosu od 16.000 KM.

“Kod dva subjekta je utvrđeno povećanje cijena s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade Federacije BiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (mliječni proizvodi i sredstva za dezinfekciju). Doneseno je i jedno rješenje o zabrani prometa proizvoda”, pojasnio je Ajdinović.

Na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona do sada su izvršena 162 inspekcijska nadzora, te 155 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima.

“Utvrđeno je 163 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 163 prekršajna naloga u iznosu od 261.350 KM. Kod 155 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju odnosno utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene”, rekao je Ajdinović.