Hrvatske autoceste počele su na 20 lokacija, na svojih šest autocesta, postavljati novu signalizaciju koja vozače upozorava da se drže sigurnosnog razmaka, da budu odgovorni i ne voze ako su pod uticajem alkohola i lijekova, te da ne koriste mobitel u vožnji.

Naime, prema hrvatskom Zakonu o sigurnosti saobraćaja na cestama, koji je izmijenjen i dopunjen u avgustu prošle godine, jedna od novina je i to da je definisan sigurnosni razmak između vozila na autocestama od dvije sekunde ako se vozi najvećom dopuštenom brzinom, odnosno od najmanje sekunde ako se vozi u koloni. Kazna je za nepoštovanje sigurnosnog razmaka dvije hiljade kuna (oko 500KM).

U HAC-u su izradili pilot-projekt saobraćajne signalizacije kako bi vozače upozorili na poštovanje tog sigurnosnog razmaka i pomogli im da vizualiziraju spomenute dvije sekunde.

A te dvije sekunde pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara. Stoga u HAC-u na ravnim dijelovima autocesta, na kojima se dosad dogodilo najviše nesreća zbog naleta vozila jedno na drugo, postavljaju horizontalnu i vertikalnu signalizaciju obavijesti kako bi vozače podsjetili na to da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred.

Na početku zone tako je postavljen prometni znak koji vozače poziva da drže razmak između vozila. Na voznim trakama je iscrtana vertikalna signalizaciju na razmaku od 70 metara i u dužini 1.500 metara. Time se, kako su objasnili u HAC-u, osigurava sigurna udaljenost između vozila sve dok vozači drže najmanje dva odvojena razmaka od vozila ispred.