Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) utvrdila je danas konačan prijedlog motiva za buduću hrvatsku kovanicu evra i to šahovnicu, geografsku kartu Hrvatske, kunu, glagoljicu i Nikolu Teslu, saopštila je hrvatska Vlada. Motiv Nikole Tesle došao je na listu na osnovu internet ankete i tako s liste pet predloženih izbacio motiv Dubrovnika.

U saopštenju Vlade se ističe da je riječ o konačnom prijedlogu koji će razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, i o čemu će Vlada donijeti zaključak.

Šahovnica kao motiv će biti zajednička podloga na svim kovanicama, a ostali će motivi na apoenima biti raspoređeni na način da će na kovanici od dva evra biti prikazana geografska karta, na jednom evru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centi naći će se motiv glagoljice.

Kako je saopšteno, Komisija se rukovodila i ocjenama motiva građana koji su učestvovali u izboru nacionalne stranice evrokovanica u internet anketi i u strukturiranom nacionalnom istraživanju na uzorku od 1.000 građana.

Motivi koje su građani ocjenjivali bili su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, ali su građani mogli da predlože i po jedan dodatni motiv koji bi, po njima, najbolje predstavljao Hrvatsku na nacionalnoj strani evrokovanica.

U anketi ocjene je dalo gotovo 50.000 građana. Bilo je više od 11.000 dodatnih prijedloga, a među njima se dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle koji je pojedinačno predložilo 2.599 građana ili više od 20 odsto. Taj motiv imao je daleko najviše glasova, a drugorangirana je bila kravata sa 1.063 glasa.

U saopštenju se navodi da će HNB na osnovu odabranih motiva početkom avgusta otvoriti konkurs za izradu idejnog rješenja, a grafički oblikovani motivi će u oktobru biti poslati Evropskoj komisiji i Vijeću EU, odnosno na odobrenje svim članicama evropodručja.

Izrada kovanica evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da počne najranije šest mjeseci prije dana uvođenja evra.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da će učiniti sve da se stvore pretpostavke za ulazak u evropodručje 2023.