Međunarodni dan snijega obilježava se svake treće nedjelje u januaru. Uz najpoznatije skijaške centre širom svijeta, ovaj dan tradicionalno je obilježen i na Jahorini.

Organizovana je promocija zimskih sportova, a kako ističu iz Olimpijskog centra Jahorina, cilj je afirmacija i razvoj mladih skijaša.

Sniježne padavine ovog vikenda pogodovale su obilježavanju međunarodnog dana snijega koji se već treću godinu održava na Jahorini. Više od 90 mladih takmičilo se u skijanju, a popusti od 50 posto na poludnevne i dnevne karte i simbolične nagrade bile su dodatna motivacija za najmlađe da pokažu svoje umijeće.

“Takmičila sam se dva puta, bilo mi je dobro, malo je bilo hladno, ali dobro. Prvi put sam osvojila treće mjesto, a drugi put drugo”, kaže Nađa Blagojević, učesnica.

“Ja sam veoma zadovoljan svojim rezultatom 24.37. Sviđa mi se zato što nikada prije nisam bio na Jahorini, ali dobro sam prošao”, rekao je Stefan Šubara, učesnik.

“Ovo mi je prvi put da se takmičim. Volim da furam i da idem po skokovima”, kaže Jakša Blagojević, učesnik.

Međunarodni dan snijega obilježava se u 45 zemalja svijeta na 363 registrovane lokacije. Iz Olimpijskog centra Jahorina ističu da je značaj ovakvih manifestacija u tome što utiču na mlade kroz sport i rekreaciju.

“Smatramo da je u današnje vrijeme interneta i društvenih mreža jako teško odvojiti djecu od tih iskušenja. Smatramo da je sport i skijanje odličan način da se oni privuku, da se od tih iskušenja odmaknu i da uživaju u sportu jer će se tako razviti ne samo fizički nego i psihički”, rekao je Igor Gordić iz Olimpijskog centra Jahorina.

Za potpuno i sigurno iskustvo u zimskim sportovima brine se stručno vodstvo.

“Kada hoćemo da ih usmjerimo prema tim zimskim čarolijama, moramo to da uradimo na najbolji mogući način, nekom igrom i, naravno, da im pokažemo samu suštinu skijanja i bordanja”, kaže Boban Grujić, instruktor u Olimpijskom centru Jahorina.

Uz adekvatnu opremu, skijanje je nezaboravan doživljaj, tvrde najmlađi ljubitelji ovog zimskog sporta

“Skijanje je lijep sport, slobodno dođite na Jahorinu, nećete se pokajati”, poručila je Ana Furtula, učesnica.

S obzirom da se u narednim danima predviđaju sniježne padavine, svi ljubitelji snijega moći će uživati u zimskim sportovima, naročito na Jahorini koja je pripremila bogat sadržaj.