Taranto je prvi grad u Italiji u kojem se kuće prodaju po simboličnoj cijeni od jednog evra kako bi privukli što više stanovnika u ovaj grad na jugu Italije, u regiji Apulija.

Kako prenosi italijanski list “Corriere della Sera”,sada se u Italiji po veoma niskim, simboličnim cijenama, mogu kupiti nekretnine ne samo u udaljenim italijanskim selima i većim naseljima, nego i u gradovima.

Taranto je postao prvi grad koji je ponudio kuće na prodaju za samo jedan evro u okviru ponude za poboljšanje imidža grada koji je posljednjih nekoliko decenija ostao bez velikog broja stanovnika.

Lokalni zvaničnici se nadaju da će ova ponuda po simboličnoj cijeni pomoći da se “udahne novi život u ovo zapušteno područje”.

“Cilj nam je preduzeti sve moguće mjere koje će pomoći da dobijemo nove stanovnike u ovom gradu ali i da se cijelo područje počne brže razvijati u ekonomskom smislu”, rekli su iz Gradskog vijeća Taranta.

Istakli su kako su se već pojavili prvi kupci iz mnogih gradova, uključujući Njujork, Milano i Rim.

Dodali su kako je njihov cilj da u grad privuku novih 25 hiljada stanovnika.

Vlada Italije je nedavno Tarantu dodijelila 90 miliona evra za sprovođenje ekonomskih, infrastrukturnih i socijalnih projekata.