U organizaciji Ministarstva zdravlja Kosova, danas je počela vakcinacija građana starijih od 85 godina anticovid vakcinama AstraZeneca.

Niman Bardhi, menadžer zdravstvene ekipe za imunizaciju stanovništva protiv COVID-19 u sali “1. oktobar” u Prištini, ističe da je ekipa spremna za vakcinaciju i očekuje građane da dođu da se vakcinišu.

“Od danas i naredna dva dana, vakcinisat ćemo starosnu grupu preko 85 godina, znači 8, 9. i 10. aprila, dok 11, 12. i 13. nastavljamo sa starosnom grupom između 80 i 84 godine. U pogledu naše spremnosti, spremni smo da vakcinišemo od 750 do 1.000 ljudi dnevno, ali to će zavisiti od toga koliko starijih osoba dođe na vakcinaciju, imajući u vidu da se njihove mogućnosti dolaska i transporta odražavaju na to direktno“, kaže Bardhi.

Vakcinacija starijih građana na Kosovu započeta je nakon što je završena vakcinacija zdravstvenih radnika. Prema riječima Bardhlija, do juče je vakcinisano je više od 5.400 zaposlenih u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

Osamdesetšestogodišnji Ismail Beshku iz Prištine nije imao dilemu oko efekata vakcine i dobrovoljno je došao na vakcinaciju. Zadovoljan je organizacijom imunizacije u sali “1. oktobar“ u Prištini.

“Iznenađen sam. Očekivao sam da će biti dug red građana, ali kad sam došao iznenadio sam se prvo što nije bilo ljudi, možda je rano i prvi je dan, ali prijem je izvrstan”, rekao je Beshku.

On se nije prijavio putem interneta, ali kako kaže bez problema je primljen. Također, on je pozvao sve ljude da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje zdravlje i zaštitili druge od koronavirusa.

Na Kosovo je 28. marta stigao prvi kontigent od 24.000 doza anticovid AstraZeneca vakcina, koji je omogućio UNICEF, kroz program COVAX.

Drugi kontingent od 768.000 doza vakcine AstraZeneca, koju će Kosovo dobiti besplatno iz programa COVAX i Svjetske zdravstvene organizacije, očekuje se prije maja ove godine.