Na Kosovu su u posljednja 24 sata preminula tri pacijenta, dok je registrovano još 205 novozaraženih koronavirusom, saopštio je Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova.

Prema poslednjim podacima Instituta, preminule su tri osobe od posledica COVID-19. Ukupno je do sada preminulo 97 osoba.

U petak je od 388 testiranih pozitivno bilo 205 osoba. Najviše slučajeva je iz opštine Prištine – 87. Od početka epidemije testirano je 27.304 osoba, od kojih 4.512 bilo pozitivno.

Takođe je saopšteno da se 61 osoba oporavila od ovog virusa. Do danas je ukupno izliječeno 2.156 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva 2.259. Od Covida-19 u Prištini se liječi 282 pacijent, od kojih je 17 u kritičnom stanju.

Obzirom da se broj zaraženih mnogo povećao, za samo tri dana registrirano je 15 smrtnih slučajeva i 626 novoinficiranih od koronavirusa, Vlada Kosova je najavila mogućnost uvođenja najstrožijih mjera ograničenja kretanja građana u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Premijer Kosova Avdullah Hoti je s ministrom zdravlja Kosova Armendom Zemajem sinoć učestvovao na sastanku Komiteta za koordinaciju i procjenu vanredne situacije s koronavirusom, na kome je razgovarano o ozbiljnoj situaciji stvorenoj kao posljedica ove pandemije i akcijama koje institucije zemlje moraju preduzeti da bi je upravljale i spriječile.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, premijer Hoti je zatražio od svih relevantnih institucija zemlje, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou, da koordinišu svoje akcije, kako bi građani bili obavješteni o mjerama zaštite predviđenih vladinim odlukama, kao i uputstva Nacionalnog instituta javnog zdravlja.

Vlada Kosova je 6. jula u gradovima s velikim brojem zaraženih osoba, Prištini, Prizrenu, Uroševcu i Vučitrnu uvela zabranu kretanja građanima od 21 sat do 5 ujutro. Naknadno je 8. jula uvedena ista zabrana kretanja i u opštinama na severu Kosova, Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu u narednih 14 dana.

Od 6. jula je i svim ugostiteljskim subjektima zabranjen je rad od 21 do pet sati na cijeloj teritoriji Kosova.