Pod nadzorom Tužiteljstva BiH i uz naredbu Suda BiH, na lokalitetu Hrtar Grad u općini Višegrad, završena je ekshumacija tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje šest osoba.

Posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i uzimanje uzoraka radi identificiranja putem DNK analize, kako bi se utvrdio identitet nestalih osoba, kojima pripadaju pronađeni posmrtni ostaci.
Do informacije o lokaciji masovne grobnice, koja se nalazi na nepristupačnom i udaljenom lokalitetu, Tužiteljstvo BiH došlo je tokom provođenja istrage, nakon čega se pristupilo proceduri pripreme i realizacije naredbe za ekshumaciju.

Djelatnici iz Posebnog odjela za ratne zločine, tokom cijelog procesa ekshumacije, bili su prisutni na lokaciji, te koordinirali rad svih ovlaštenih službenih osoba, koje su sudjelovale u procesu ekshumacije, koja je urađena uz pomoć građevinskih mašina i mehanizacije.

Preliminarne informacije ukazuju da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada, a precizne i detaljne informacije o identitetu osoba, moći će se dati tek nakon okončanja DNK analize i utvrđivanja identiteta.

Predstavnici Tužiteljstva BiH sudjeluju i rukovode procesima ekshumacija koje se realiziraju u cijeloj Bosni i Hercegovini, a na godišnjem nivou realizira se veliki broj ekshumacija na različitim lokalitetima diljem BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Izvor: Fena