Pod motom “Novi izazovi lutkarstvu” za septembar u Istočnom Sarajevu najavljen je Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu Lut fest 2021., a lutkari iz deset država trebalo bi da se predstave sa oko 20 predstava na sceni ili u online verziji.

Taj festival predstavit će u 22. izdanju različita izražajna sredstva lutkarskih teatara, koji imaju šta pokazati u obliku forme i vizuelne poruke.

Selektor 22. Lut festa Vitomir Mitrić kod izbora predstava vodio se osnovnim postulatima da scenske lutke izražavaju svijet igre, duh oblika, tajnovitu animaciju predmeta, slika i govor znakova na sceni.

Pozorišta čije su predstave zasnovane na visokim dometima savremene estetike lutkarskog pozorišta i koje su okrenute percepciji mladog gledaoca našle su mjesto u ovogodišnjoj selekciji festivala.

“Repertoarska politika festivala nije mogla udovoljiti pozorištima sa velikim ansambl predstavama, zbog tehničkih nemogućnosti i predstavama koje po konceptu za ovu godinu nisu izdvojene u selekciji. Organizator će, zavisno od obezbijeđenih sredstava i epidemioloških mjera, program festivala prilagoditi i naknadno objaviti”, navodi se.

Lut fest šalje poruku da se, u ovim čudnim i teškim vremenima, strpimo i u septembru ove godine sa novim iskustvima i nesebičnom hrabrošću, nadahnućem i strašću nastavimo širenje lutkarske umjetnosti.

“Tada će se djeca ozarenih lica, uz žamor, ponovo naći u izmišljenim svjetovima, maštati i uživati u pričama i čaroliji igre lutaka. Svijet lutkarstva predstavlja svijet animacije u kojoj lutke žive smo ako su zajedno sa vašim pogledima, srcima i dušama”, poručeno je.

Djeca uz lutku naročito pamte sadržaj i zbivanja prikazana na sceni, kad ih gledaju i slušaju osjete njihovu energiju, stvaraju emocionalne veze i efektivno doživljavaju i tragaju za porukom predstave.

“Taj festival kao i sve dosadašnje ne pravimo radi užeg kruga ili grupe korisnika ove umjetnosti, već radi opšteg značaja, čineći lutkarstvo dostupnije djeci svih uzrasta, stvarajući osnov za umjetničko obrazovanje i estetsko uživanje. Tako programski orijentisan festival, sa tradicijom više od dvije decenije, na poseban način utječe na razvoj i kretanja svjetskog lutkarskog pozorišta u cjelini i savremeni razvoj kroz nove izazove u lutkarstvu. U skladu s tim, a prije svega prateći nove umjetničke izazove i tehnološka rješenja, dio festivalskog programa bit će prilagođen i za onlajn platforme”, ističe se.

Ovogodišnji Lut fest trebalo bi da bude održan od 20. do 24. septembra, a najavljene su dvije predstave Državnog lutkarskog pozorišta Sliven iz Bugarske: Kralj Jelen i Slavuj, Teatar Kameleon iz Plovdiva sa predstavom Bubica i Lutkarsko pozorište Senju sa predstavom Samurajeva kćerka, Moskovski lutkarski teatar sa predstavom Bajka o zlatnom pjetliću, iz Slovenije dva teatra Kuskus institut iz Ljubljane sa predstavom Zvučna kuhinja i Lutkarsko pozorište Nebo sa predstavom Ogledalce.

Iz Estonije je Teatar Tuulevski i predstava Pepeljuga, iz Hrvatske Zagrebačko kazalište lutaka i predstava Medo Đuro u vrtiću i Lutkarska organizacija LOFT – predstava Laboratorija života.

Iz Italije iz Livorna je Katastrofa Klovn sa predstavom Lude životinje, iz Turske Pozorište sjenki Cengiz iz Istanbula s predstavom Čarobna lampa. Iz Belgije Pozorište lutaka Vlinders sa predstavom Ribar i zlatna ribica. Iz Srbije Pozorište lutaka Niš i predstava Bela bajka, Pozorište lutaka Pinokio- predstava Pustolovine Tila vragolana i Kruševačko pozorište i predstava Mačak otišao u Hajduke.

Iz Bosne i Hercegovine za 22. Lut fest najavljeno je Pozorište lutaka Mostar sa predstavom Dječak koji je sanjao more, Bosansko narodno pozorište Zenica sa predstavom Psić boje neba i Pozorište mladih Sarajevo sa predstavom Tobija.