Na Šehidskom mezarju Kovači danas je obilježen Dan šehida, koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama.

Osim velikog broja građana, prisutni su bili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović te ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa generalima Oružanih snaga BiH.

Cvijeće na mezarje su položili i brojni predstavnici boračkih udruženja. Učenjem Fatihe, Jasina i polaganjem cvijeća i vijenaca odata je počast šehidima poginulim u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Šefik Džaferović poručio je da se najbolji sinovi ove zemlje koji su svoje živote ugradili u cjelovitu BiH nikada neće zaboraviti.

Poručio je da je jedan od prioritetnih zadataka zapošljavanje šehidske djece, kojih je 2.000 nezaposlenih.

“Ne zaboravljaju se i nikada se neće zaboraviti šehidi, sinovi ove zemlje koji su svoje živote ugradili u cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Oni su najzaslužniji za slobodu koju mi svi u BiH imamo. Da nije bilo njih i njihove borbe, pitanje je šta bi bilo sa Bosnom i Hercegovinom i nikada ih nećemo zaboraviti. Danas je dan kada se sjećamo šehida i odajemo im poštovanje. To treba da radimo svaki dan. Nikada se nećemo moći odužiti ovim ljudima za ono što su učinili, što su dali za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, slobodu koju mi uživamo“,  poručio je, između ostalog, Džaferović.

Dan šehida obiljžen je danas, između ostalih, i u Tuzli, Mostaru i Bratuncu.