Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine su, tokom 28 inspekcijskih kontrola na području Srednjobosanskog kantona, otkrili 21 neprijavljenog radnika.

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva i priređivanja igara na sreću, a s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

Iz Porezne uprave su naveli da su inspektori, osim 21 neprijavljenog radnika, otkrili i 11 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, osam obveznika koji nisu plaćali doprinose, jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i dva objekta koja su radila bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, neplaćanja doprinosa, za 15 objekata izdato je rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti od čega je zapečaćeno 10 objekata i izdato je 26 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 60.100 KM, saopšteno je iz Porezne uprave Federacije BiH.