Ovogodišnje, 37. izdanje Pozorišnih susreta BiH tradicionalno će biti otvoreno 19. decembra u Brčko distriktu BiH i održaće se u skladu s epidemiološkom situacijom i preporukama Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje, potvrdio je danas direktor Festivala Jakov Amidžić, ujedno i glavni i odgovorni urednik Biltena Susreta u kojem će biti prezentovani svi događaji u okviru takmičarskog i pratećeg programa.

Prema Amidžićevim riječima, osnovne karakteristike ovogodišnjeg Festivala se ne mijenjaju, s tim što je direktoru umjesto selektora program predložilo Konzultantsko vijeće, a ove godine na repertoaru je osam predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije, saopštili su organizatori.

Stručni žiri koji će ocjenjivati predstave čine glumci Slaven Knezović i Irfan Mensur, te reditelj Goran Damjanac, a u okviru mjera Kriznog štaba u dvorani Doma kulture, gdje će se izvoditi predstave, moći će biti 80 gledalaca i toliko će se karata pustiti u prodaju.

Organizatori navode kako će i ove godine učesnicima biti dodijeljene vrijedne nagrade prema ocjenama stručnog i žirija publike. Nagradni fond je isti kao i prethodnih godina, a među ostalim biće dodijeljena nagrada za najbolju predstavu u cjelini “Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog”, nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog suvremenog pisca, Statua “Zlatno pero”, nagrada za najbolju režiju, scenu, kostim, glumca i glumicu, nagrada žirija publike pozorištima iz BiH i druge.

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je i prateći program 37. Pozorišnih susreta BiH u Brčkom, u okviru kojeg će biti predstavljena dva broja časopisa “Susreti”, dvije monografije, okrugli stolovi u nešto drugačijoj organizaciji, te više dječjih predstava.

Sudjelovaće pozorišta koja su kandidovala predstave iz svog repertoara, rađene po tekstovima bh. autora i tekstovima pisanim na jednom od tri jezika naroda Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju.