Sve je više porodica u Bosni i Hercegovini koje žive na rubu egzistencije. Oni mlađi i zdraviji u pokušaju da zarade za život, svakodnevno napuštaju našu zemlju. Stari, bolesni i iznemogli ostaju u Bosni i Hercegovini gdje preživljavaju od minimalne socijalne pomoći. U teškim uslovima živi i porodica Jorgić u mjestu Ravne kod Teslića.

Četveročlana porodica Jorgić iz mjesta Ravne kod Teslića i ovu zimu dočekat će u ruševnoj i kući koja je apsolutno nesigurna za življenje. Tačnog podatka kad je izgrađena nema, a uslovi u kojima živi ova porodica su, najblaže rečeno, ispod minimuma ljudskog dostojanstva.

MARIJA JORGIĆ

Ne znam Boga mi, drma se ko na vodi. Kako je zimi? Nije zima, loži se vatra pa nije zima. Snijeg spane što ne spane crijepa, a sad će spadat …

Bilo kakva popravka ovog objekta do sada je bila nemoguća. Jorgići preživljavaju od Marijine simbolične penzije i još manje naknade socijalne pomoći. To im, kako kažu, nije dovoljno ni za osnovne životne potrepštine, zbog čega o sanaciji ove ili izgradnji nove kuće i ne razmišljaju.

BRANKA JORGIĆ

Nešto malo, nema puno vako ovde po selu odem cijepat drva i to vako …

Teška životna priča porodice Jorgić ganula je humanitarca iz Doboj Juga Sabahudina Sinanovića, koji je odlučio da im izgradi novu kuću. U minulih nekoliko mjeseci Sinanović je kupio kompletan građevinski materijal potreban za novi objekat i nada se da bi uskoro mogla početi i njegova gradnja.

SABAHUDIN SINANOVIĆ

Planirali smo krenut to i bili smo u planu da se do zime useli ova porodica u novi dom, da žive dosljedno čovjeku, ali ovaj malo nas je ova korona u svemu omela …

Sinanović se nada da će do zime nova kuća za Jorgiće ipak biti izgrađena, te da će na proljeće naredne godine biti i opremljena. On je uputio i poziv svim dobrim ljudima da se uključe u projekat i pomognu ovoj porodici da nakon agonije koja traje decenijama konačno dobije normalne uslove za življenje.