Na platou dolazne stanice trebevićke žičare u 12 časova biće otvorena turistička ponuda za izletnike na planini Trebević.

Projekat unapređenja izletničke infrastrukture pokrenut je prije šest mjeseci.

Kako je saopšteno iz Turističke organizacije “Jahorina”, unapređenje je podrazumijevalo adekvatno uređenje i vizuelno označavanje 44 kilometra staza, pet planinarskih i šest staza za šetače sa adekvatnim oznakama, infototemima i panoima, kao i dodatnim klupama.

U saopštenju se navodi da je u toku i završna faza izrade nove “Via ferate” na Bijelim stijenama, sa visećim mostom dugačkim 30 metara.

Izletnička, planinarska i sportsko-rekreativna infrastruktura biće podržana mobilnom aplikacijom “Trebević Outdoor Route”, sa mapiranim stazama, planinarskim domovima, restoranima i hotelima, koja će omogućiti i brzo lociranje u slučaju potrebe za pružanjem prve pomoći.

Partnerske organizacije u realizaciji projekta su Planinarsko društvo “Istočno Sarajevo”, Gorska služba spasavanja “Trebević”, Planinarsko-sportsko društvo “Trebević-Sarajevo” i Udruženje planinara i gorske službe spavasanja “X – time outdoor”.

Realizaciju projekta podržali su i Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Turistička organizacija “Jahorina”, Gradska uprava Sarajevo i grad Istočno Sarajevo.