Na utakmici kvalifikacija za svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine između Nizozemske i Latvije, 27. ožujka u Amsterdamu na Johan Cruijff Areni prisustvovat će do 5.000 gledatelja, objavio je Nizozemski nogometni savez (KNVB).

Utakmica će poslužiti za proučavanje različitih epidemioloških mjera, među kojima i brzo testiranje na koronavirus, kao i korištenje aplikacije za pametne telefone, koja pokazuje negativan rezultat testa.

“Povoljni rezultati ovog istraživanja mogli bi ubrzati proces otvaranja stadiona u završnoj fazi ove sezone, ali i za utakmice Europskog prvenstva,” poručili su iz KNVB-a.

Navijači će biti podijeljeni u nekoliko “mjehurića” na stadionu, tako da istraživači mogu proučavati efekte različitih faktora, poput rasporeda sjedenja. 

Jedan od mjehurića bit će i znanstveno-istraživački projekt aerosola i COVID-19 pod vodstvom Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu. Istražuju se struktura koncentracija aerosola na stadionu i učinkovitost mjera za smanjenje koncentracija aerosola.

Do sada je ovaj pilot projek proveden na nekoliko konferencija, kazališnoj predstavi, koncertnom i plesnom događaju u dvorani, kao i na dvije utakmice druge nizozemske lige. Nizozemska – Latvija bit će treća nogometna utakmica koja se istražuje.

U skupini G zajedno s Nizozemskom i Latvijom su i Turska, Norveška, Crna Gora i Gibraltar.