Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstva, zahvaljujući novim poticajnim mjerama i masovnom cijepljenju u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 174 bodova ili 0,53 posto, na 32.953 boda, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 3968 bodova, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 13.459 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi vlada optimizam u vezi oporavka gospodarstva, nakon što je prošloga tjedna Kongres odobrio novi paket fiskalnih poticaja vrijedan 1900 milijardi dolara.

Tim poticajima pruža se podrška potrošnji stanovništva, industrijama koje je koronakriza najviše pogodila, a velika su sredstva namijenjena i ubrzanju procesa cijepljenja stanovništva protiv Covida-19.

Ulagači se nadaju da će novi fiskalni poticaji, zajedno s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv Covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života, kao i snažnog oporavka gospodarstva.

Zahvaljujući tome, najviše su porasle cijene dionica u sektorima koji bi se trebali brže oporaviti nakon ponovnog otvaranja gospodarstva, kao što su bankarski, energetski i rudarski sektor.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih devet cijene su dionica u ponedjeljak porasle.

“S poticajima i ubrzanjem procesa cijepljenja vjerujemo da će se nastaviti rotacija kapitala iz dionica kompanija kojima je pogodovalo razdoblje ‘ostani kod kuće’ u one sektore koji bi se trebali brzo oporaviti, kao što su financijski i energetski”, kaže Greg Bassuk, izvršni direktor u tvrtki AXS Investments.

Kako takva očekivanja prevladavaju na tržištu već mjesecima, S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine gotovo šest, a Dow Jones gotovo osam posto.

Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, kreće se, pak, gotovo prt posto ispod svoje rekordne razine dosegnute polovicom veljače.

No ubrzanje oporavka gospodarstva, zajedno s golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, moglo bi izazvati jačanje inflacije.

Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice pa se na referentne 10-godišnje obveznice kreću oko 1,6 posto, najviše razine u 13 mjeseci.

Ulagači stoga nestrpljivo čekaju poruke čelnika američke središnje banke u srijedu, nakon njihove dvodnevne sjednice.

Vjeruje se da će Fed povećati procjene rasta gospodarstva u ovoj godini i poručiti da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku sve dok se gospodarstvo sasvim ne oporavi od korona krize.

A na europskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 6749 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,28 posto, na 14.461 bod, a pariški CAC 0,17 posto na 6035 bodova.