Dodjela filmske nagrade Zlatni globus smatra se početkom vrhunca sezone filmskih nagrada, a ovogodišnju, 77. po redu, koja će se održati danas, mogla bi obilježiti potpuna dominacija Netfliksovih filmskih ostvarenja.

Netfliks s čak 17 nominacija prednjači među filmskim producentima, a slijede ga Soni s osam, te Dizni i Vorner Bros sa po šest nominacija.

I među televizijskim producentima dominira Netfliks, takođe sa 17 nominacija, HBO ih ima 15, a Hulu i Prajm Video po pet.

U glavnoj filmskoj kategoriji bore se čak tri Netfliksova originalna filma, što bi značilo da bi se filmska industrija u dogledno vrijeme iz kino-dvorana mogla preseliti u domove.

Netfliksova drama “Bračna priča” osvojila je najviše – šest nominacija za Zlatni globus, a sa po pet je slijede filmovi “Irac”, koji se takođe prikazuje na Netfliksu i Tarantinov “Bilo jednom… u Holivudu”, dok su Vorner Brosov “Džoker” režisera Toda Filipsa te Netfliksova “Dvojica papa” režisera Fernanda Majerlesa osvojili po četiri nominacije.

Među televizijskim ostvarenjima situacija je nešto ujednačenija: “Černobil” (HBO), “Kruna” (Netfliks) i “Nevjerovatno” (Netfliks) našli su se na vrhu popisa sa po četiri nominacije.

Ceremonija dodjele Zlatnih globusa često je i više nego tačan indikator kako i kome će biti dodijeljeni Oskari u februaru. Zlatni globus rijetka je svečanost koja na istom mjestu okuplja radnike iz televizijskog i filmskog svijeta.

“Netfliks zaista ima dobru godinu”, smatra urednik Varietija Tim Grej, podsjećajući da je ta filmska platforma prošle godine izašla samo s filmom “Roma”, a ove godine ima šest vrlo kvalitetnih filmskih ostvarenja.

Netfliks je originalne filmove počeo realizovati tek 2015. godine, no u međuvremenu je utrošio milijarde kako bi privukao vrhunske filmske talente, finansirajući istovremeno raskošne sezonske kampanje kada su u pitanju nagrade.

Britanski komičar Riki Džervejs rekordan peti put biće domaćin svečanosti na Beverli Hilsu, a od njega se i ove godine očekuju provokativne šale. No, obećao je da će to biti posljednji put.

Ovogodišnji Zlatni globus za životno djelo dobiće Tom Henks za velika dostignuća u filmskom svijetu u kojem je poznat i kao filmski producent, a ne samo kao glumac, odlučilo je 90 članova Holivudskog udruženja stranih medija. Američki glumac već je dobitnik dva Oskara te četiri Zlatna globusa.