Brojne nepoznanice i dalje prate nabavku vakcina “Sputnjik Ve” za Federaciju Bosne i Hercegovine. Premijer najavljuje potpisan ugovor i prvu isporuku sljedeće sedmice. Tvrdi da se čeka ruska strana. Većina odgovornih u lancu je bez komentara. Ne zna se ni ko je tačno potpisao ugovor sa uvoznikom.

Federacija Bosne i Hercegovine potpisala je ugovor o nabavci 500 hiljada doza vakcina Sputnjik Ve. Čeka se potpis iz Ruskog investicionog fonda, a prva isporuka biće tokom naredne sedmice. To je javnosti saopštio premjer Fadil Novalić i to na sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta.

Ko je potpisao ugovor? Je li to Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH ili neko drugi u ime vlade? Podsjećamo, Pehar je, po zaduženju koje je Zavod dobio od Vlade, trebalo da potpiše ugovor sa veleprometnicima u ponedjeljak, ali je u međuvremenu stiglo još ponuda, a do tada niko nije dostavio kompletnu dokumentaciju. Na kraju je odabran sarajevski “Medimpeks”. Mnogo nedoumica imaju i poslanici HDZ-a u federalnom Parlamentu.

U firmi Medimpeks, koja je obećala nabavku 500 hiljada doza vakcina Sputnjik Ve, s tim da je isporuka prvog kontingenta od 100 hiljada doza najavljena u roku od tri dana od otvaranja akreditiva, danas – muk. Isto je i u Zavodu za javno zdravstvo. Premijer Novalić na svoj način objašnjava zašto je direktna nabavka zakasnila.

Novalićeva izjava o “glumljenju države” bila je bitna pojedinim poslanicima. Postavili su pitanje eventualne krivične odgovornosti, ukoliko su vakcine mogle biti nabavljene ranije.