Odluka federalnog građevinskog inspektora kojom je načelniku Stoca naložio da u roku 30 dana ukloni kameni križ i postolja za križni put, izgrađene u okviru stolačkog Starog grada, uzburkala je duhove u gradu na Bregavi.

Inspekcija je izašla po prijavi Amera Obradovića, zastupnika u Federalnom parlamentu, porijeklom iz Stoca.

Odluka je naišla na odbijanje načelnika Stjepana Boškovića, koji tvrdi da nije pravno utemeljena i najavljuje žalbu.

Stolac
Foto: Nikola Bačić/BHRT

Načelnik Stoca odluku o rušenju naziva političkom i ističe kako nije slučajno da se u Stocu ovakve stvari obično događaju u izbornoj godini.

Križ, u okviru tvrđave na Starom gradu trebao je biti uklonjen 2004. godine, ali je tu i danas, dok se križni put gradi na prilaznom putu za koji Bošković tvrdi kako uopće nije u nadležnosti Federacije BiH.

“Mi smo dobili rješenje federalnog inspektora, ono je neutemeljeno i pravno i zakonski, sadrži puno proceduralnih i zakonskih nedostataka, politički je motivirano i mi ćemo se na njega žaliti i konačno ga oboriti. Ono što smo mi radili, nismo radili u zoni zaštite nacionalnih spomenika već u drugoj zoni zaštite gdje je, po zakonu, nadležan županijski zavod za zaštitu spomenika”, rekao je Stjepan Bošković, načelnik Općine Stolac.

Parlamentarac Amer Obradović nije suglasan sa načelnikom Stoca. Tvrdi da će uskoro dobiti i katastarski izvadak, koji će potvrditi kako je u pravu.

“Načelnik je i tu u krivu – pristupni put pripada nacionalnom spomeniku, što znači da je zona zaštite jedan”, tvrdi Amer Obradović, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

Obradović odbacuje tvrdnje da je riječ o produbljivanju nacionalnih i vjerskih netrpeljivosti, nego kaže da je test funkcioniranja pravne države.

“Stolac je jedna od kritičnih sredina gdje institucije Bosne i Hercegovine moraju pokazati da pravna država postoji i samo tako vjerujem da Stolac ima svoju budućnost”, ističe Obradović.

Dok ljudi traže normalan život i zaposlenje, dvije se suprotstavljene politike nadmeću gradnjom vjerskih objekata. Kolateralna žrtva tih nadmetanja su suživot i međuljudski odnosi.

Danas svjedočimo jednoj drugoj situaciji, da su se Bošnjaci vratili, uspostavili odnose sa komšijama, krenuli dobrim putem, izgradili objekte i ovo nije ništa drugo nego vraćanje u ’90. godine i stvaranje nemira među narodima koji danas žive u slozi”, kaže Orhan Tikveša, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Stolac.

“Nažalost, u izbornim godinama iz stranačkih kuhinja gladnom narodu se nema ništa svježe servirati, izuzevši rušilačke pohode na križeve, zastave ili šta je već prigodno. Život u Stocu je mirniji nego u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Obični narod se ne bavi tim problemima, obični narod se bavi vizama za budućnost”, kaže Kristina Perić, glavna urednica portala “Hercegovina.info”.

Stolac u javnosti već dugi niz godina nosi imidž “grada slučaja”. U centru pažnje bio je tokom Lokalnih izbora 2016. godine, kada je zbog političkih nesuglasica došlo i do nasilja.

Manjak dijaloga među političkim predstavnicima u ovom gradu na kraju se očituje u tome što su kameni simboli postali važniji od ljudskih života.