Bosna i Hercegovina ima više paradoksa, a jedan od njih odnosi se na manjine. Ljudi koji se prema nazivu države nazivaju Bosanci i Hercegovci su, ne samo manjina, nego su i pravno nepriznati. Zakoni u BiH priznaju tri konstitutivna naroda – Bošnjake, Srbe i Hrvate i 17 nacionalnih manjina. Kakav je njihov položaj i kako žive?

Vaš glas vrijedi više od jednog paketa, dio je naslova teksta koji je Dalibor Tanić objavio na portalu Udar. Udar objavljuje, uglavnom, priče koje govore o romskoj zajednici u BiH. Ovaj tekst napisan je uoči održavanja Lokalnih izbora. Upozorava, kako kaže, romsku zajednicu da ne prodaju svoje glasove, jer glas vrijedi mnogo više, odnosno neprocjenjiv je.

DALIBOR TANIĆ, urednik portala “Udar”

Deo predizbornog folklora da se jedan glas prodaje za jedan paket 20 maraka, 50 maraka, to je neka priča neko pravilo nepisano o kojem se ne govori baš puno.

Jakob Finci od 2009. godine čeka provedbu presude Suda u Strazburu, koja je potvrdila diskriminatornu odredbu Ustava Bosne i Hercegovine. Ustav mu, kao pripadniku jevrejske manjine, te Dervi Sejdiću, kao pripadniku romske, ne dozvoljava da se kandiduje za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

JAKOB FINCI, apelant pred Sudom u Strazburu

Odnosi se na Bošnjake i na Hrvate koji Žive u RS, odnosi se na Srbe koji žive u Fedeaciji, jer u ovoj zemlji zavisi od dijela zemlje u kojoj živiš, ti se možeš osjećati kao manjina i uskraćen od mnogih prava koja su ti ustavom data.

Kanton Sarajevo je jedini u zemlji koji je postupio u skladu sa presudom Sejdić-Finci. Ima formiran Klub Ostalih, i oni mogu biti u rukovodstvu Skupštine. Vibor Handžić je i delegat u Domu naroda Federalnog Parlamenta. Inicirao je izmjenu člana 13a Izbornog zakona kojim bi se zagarantovalo mjesto pripadnicima nacionalnih manjina u svim kantonalnim skupštinama, no nadležni sa nivoa države nikada se nisu očitovali o njoj. A Klub Ostalih u Federalnom parlamentu, kao da ne postoji.

VIBOR HANDŽIĆ, delegat iz reda Ostalih u Domu naroda PFBiH

Niti postoji Klub niti postoji predstavnik kluba niti nam je dozvoljeno da prisustvujemo kolegijima kupštine, da se upoznamo sa materijalima niti da komuniciramo sa predstavnicima Vlade na način na koji to rade pripadnici konstitutivnih naroda.

Tihomir Knežiček je profesor na Tuzlanskom Univerztetu. Nacionalne manjine u BiH, podsjeća, doprinose razvoju kulture različitosti u BiH, to je kako kaže, njeno veliko bogatstvo. Od onog pozitivnog što država radi za manjine profesor Knežiček izdvaja.

TIHOMIR KNEŽIČEK, profesor na Univerzitetu u Tuzli

Na primjer, postoji Zakon o pripadnicima nacionalnih manjina,, Država daje pogodnosti u smislu raspisivanje grantova, projekata kojima se podržavaju nacionalne manjine. Evo prije dva dana usvojen je Zakon o pravima pripadnika nacionalnih manjina na području Brčko Distrikta.

U BiH Zakon o nacionalnim manjinama definisao je 17 nacionalnih manjina koristeći popis iz 1991, ali uz dodatak i svi drugi koji se tako osjećaju. U svom izvještaju Evropska komisija podsjeća da Ustav BiH i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.