Holandska naftna kompanija “Royal Dutch Shell” objavila je da planira otpustiti 7.000 do 9.000 radnika do kraja 2022. godine u okviru strategije prelaska na nisko-ugljičnu energiju.

U saopćenju se navodi, da planiraju postati energetska kompanija s nultom neto emisijom do 2050. godine, što će, kako su kazali, uzrokovati značajne promjene i u njihovim poslovim planovima.

Svi poslovi kompanije moraju biti bazirani na nultoj neto stopi emisije stakleničkih plinova, što podrazumijeva velike promjene u rafinerijama, hemijskim postrojenjima, kopnenim i priobalnim proizvodnim pogonima kao i promjenu vrsta proizvoda koje nude na tržištu.

Ova nftna kompanija će 2050. godine i dalje i dalje u ponudi imati naftne i plinske proivode.

“Međutim, sve više ćemo u ponudi imati ​​električnu energiju s niskim udjelom ugljika, biogoriva, vodik i druga rješenja. Do kraja 2022. godine planiramo otpustiti 7.000 do 9.000 ljudi. Ova brojka uključuje oko 1.500 ljudi koji su se dobrovoljno složili da napuste kompaniju ove godine. U okviru mjera koje ćemo poduzeti naša godišnja ušteda troškova trebala bi iznositi između 2 i 2,5 milijardi dolara”, rekao je Ben van Beurden, CEO kompanije.

Dodao je kako će kompanija istovremeno morati ući u proces restrukturiranja u okviru svoje misije poslovanja.