Portparol predsjednika vlade Nagorno-Karabaha potvrdio je da su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad strateški ključnim gradom Suši i rekao da se približavaju glavnom gradu regiona.

Portparol Vagram Pogosij objavio je ovu informaciju na svom Facebook nalogu, dan nakon što je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio da je njegova vojska zauzela Suši.

Položaj Sušija iznad glavnog grada Stepanakerta, koji je udaljen oko deset kilometara, daje stratešku prednost onome pod čijom je kontrolom. Grad se takođe nalazi uz glavni put koji povezuje Stepanakert sa Armenijom.

Armenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim armenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. godine poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada ljudi je izbjeglo. Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti, koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.