Krajem mjeseca slijede novi pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i nova kreditna zaduženja. Novac bi mogao stići u Bosnu i Hercegovinu tek nakon izbora. U odnosu na političare, stručnjaci su jasni – još nekih 40 odsto ukupnog BDP-a dozvoljava dodatna zaduživanja, ali to ne vrijedi za realni sektor. Upozoravaju – novi kredit za narednu godinu, značiće kupovinu socijalnog mira, jer tek ćemo početi da osjećamo najteže posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Pandemija koronavirusa i bh. ekonomija, ispostavilo se, teško sarađuju. Zbog novog vala zaraze, bh. vlasti bi nakon izbora mogle posegnuti za još jednim kreditnim zaduženjem.

ZORAN TEGELTIJA, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

“Oduvijek zagovaram da BiH ima aranžman sa MMF-om, jer kada ga imate, možete da povlačite finasijska sredstva u vidu kredita, ali isto tako možete da imate aranžman u kojem sredstva ne uzimate, nego ih imate zagarantovana, ukoliko budu potrebna”.

Federacija BiH, navodi premijer Fadil Novalić, ima zadovoljavajuću likvidnost banaka, ali ne žele se zaduživati na domaćem tržištu. Razlog: kroz garantni fond taj novac, kaže, treba preusmjeriti ka privredi.

FADIL NOVALIĆ, premijer Federacije BiH

“MMF novi aranžaman bi mogao biti oko milijardu maraka, kada se gleda ročnost mogao bi biti tek tamo u aprilu ili maju. Da bismo održali, prije svega, budžetske izdatke prema socijalnom davanju, penzionom fondu, boračkim poluplacijamna, invalidima itd”.

SVETLANA CENIĆ, ekonomski analitičar

“MMF su uvijek podrška budžetima, potpisnici su entiteti i država, poslije raspodjela, a kako će se te pare trošiti, to je do domaćih vlasti. Kod nas je ta distribuicija katastrofa, loša distribucija sredstava, loše ciljanje – daj da ima za plate i kola”.

MMF uvjetuje nastavak reformskih procesa, najprije rekonstrukcijom pravosuđa. Već smo vidjeli da ranije uzeti novac nije na pravi način usmjeren ka oporavku ekonomije. Tragično, predviđanja MMF-a su da najgore tek slijedi.

Sada MMF predviđa da će bh. ekonomija pasti za 6,5 posto. U proljetnim prognozama, MMF je predviđao da će ekonomija padati za pet posto.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski stručnjak

“Zadnja korigovana procjena pada BDP je 6,5 posto, više od 1,5 u odnоsu na raniju prognozu, ovo treba da zabrinjava jer to znači da polako ulazimo u duboku recesiju i vjerovatno ćemo u prvom kvartalu naredne godine imati značajnih ekonomskih problema, gašenje kompanija i posljedničnog otpuštanja”.

Ovo smanjenje pojelo je tri godine ranijeg rasta naše ekonomije. Iako prognoze crne, konkretnih mjera za oporavak privrede nema.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

“Kreditna zaduženja nisu rješenje, rješenje je u smanjenju opterećenja plata kako bi se mogao dati impuls da se plate povećaju kod poslodavaca, paralelno s tim – mjere podrške potrošnji domaćeg proizvoda”.

Oporavak nam zavisi od oporavka evropskih zemalja, od kojih smo zavisni. Prema predviđanjima, oporavljat ćemo se naredne četiri godine. Većinu kredita usmjeravamo ka krpljenju budžetskih rupa. Političarima odgovara, jer kupuju socijalni mir. Ali, pitanje je do kada?