Najmanje 20 osoba je poginulo, a 17 je u kritičnom stanju nakon eksplozija rashladnih uređaja tokom noćne molitve u petak u džamiji nedaleko od glavnog grada Bangladeša.

U nesreći koja se dogodila u gradu Narayanganj, među poginulima su sedmogodišnji dječak, mujezin i imam, dok su ostali prevezeni u Nacionalni institut Sheikh Hasina za opekotine i plastičnu hirurgiju.

Ershad Hossain, ispred Službe za civilnu zaštitu Bangladeša, potvrdio je za AA informaciju o broju poginulih dodajući da su mnogi povrijeđeni zadobili opekotine.

Istovremeno, tri komiteta istražuju incident, a među njima je i vatrogasna služba, pojasnio je Hossain.

Anayet Hossain, zvaničnik Civilne zaštite saopćio je kako je nekoliko pacijenata koji su zadobili opekotine u kritičnom stanju.

Prenio je informacije ljekara bolnice koji je istakao kako su opekotine zahvatile između 30 i 70 posto tijela povrijeđenih.

Predsjednik Abdul Hamid, premijerka Sheikh Hasina i Ministarstvo za vjerska pitanja izrazili su duboko žaljenje te naredili podršku žrtvama i adekvatnu istragu.

Ministar energetike i resursa Nasrul Hamid naredio je kompanijama za distribuciju energije da odmah provjere vodove i stanje rashladnih uređaja u džamijama, hramovima i drugim vjerskim institucijama na tom području.

Istraga eksplozija je u toku, dodao je on, i naveo kako primarni uzrok još uvijek ne može biti potvrđen, ali da postoji mogućnost kako su eksplozije uzrokovali rashladni uređaji.

Ranije je lokalni medij ”The Dhaka Tribune“ izvijestio kako je došlo do eksplozije na plinovodu u blizini džamije i da je došlo do curenja plina, koji se nakupio u džamiji jer su prozori na bogomolji bili zatvoreni.

Rečeno je kako je do eksplozije došlo zbog iskrica koje su se pojavile nakon što je neko pokušao da upali ili ugasi klimu, ili ventilator te citirao lokalnog zvaničnika koji je naveo da je su nadležne osobe u džamiji ranije podnijele žalbu zbog curenja plina.