Najmanje 88 studenata hospitalizirano je nakon sukoba s policijom tokom protesta u Džakarti, u vezi s novim zakonom u toj zemlji za koji kritičari navode kako smanjuje ovlasti državnoj antikorupcijskoj agenciji.

Dužnosnici bolnice Pertamina u Džakarti potvrdili su kako je najmanje 88 studenata hospitalizirano, a riječ je o povredama glave, lomovima kostiju i respiratornim problemima izazvanih suzavcem.

Policija je u utorak tokom protesta ispred zgrade parlamenta koristila suzavce i vodene topove kako bi rastjerala hiljade studenata koji su bacali kamenje. Protesti su završeni tek iza ponoći.

Komunalne službe u glavnom gradu su do ranih jutarnjih sati čistili kamenje, plastične boce i transparente, koji su ostali na ulicama nakon protesta.

Studenti su ogranizovali proteste u gradovima širom zemlje, uključujući Bandung, Yogyakarta, Malang, Palembang i Medan. Nekoliko studentskih grupa najavilo je da će se danas ponovo vratiti na ulice ukoliko se ne ukine sporni zakon.

Kritičari kažu da zakon usvojen u parlamentu prošle sedmice smanjuje ovlasti komisije za iskorijenjivanje korupcije, inače ključnog tijela u borbi protiv korupcije u toj zemlji.