Najmlađi umjetnici i ljubitelji umjetnosti u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine proteklih dana imali su priliku da slikaju po uzoru na maestra Mersada Berbera, gdje je u toku njegova posthumna retrospektivna izložba “Srebrenica”. Radionice zajedno sa Umjetničkom galerijom BiH organizuje Fondacija “Mersad Berber”.

Cillj izložbe “Srebrenica” je približiti mladim zainteresiranim naraštajima slikarstvo, tehniku i metodologiju kojom se umjetnik Mersad Berber služio u svom stvaralaštvu.

Slikanjem i kombiniranjem kolaža i boje, tehnikom kojom se koristio i sam Berber, učenici kreativno iznose lični doživljaj izložbe i originalnih umjetničkih djela sa kojima su suočeni u muzejskom prostoru.

“Način na koji mi radimo s djecom ovdje je ustvari kroz jedan vođeni dijalog u kojem se djeca podstiču da iznesu svoje subjektivno mišljenje o umjetnosti što je vrlo bitno temeljeno na osnovu onoga što konkretno vide unutar umjetničkog djela i to je taj segment koji ustvari razvija kritičko razmišljanje”, istakla je muzejska edukatorica Umjetničke galerije BiH Aida Šarac

U srebreničkom ciklusu Mersada Berbera djeca su imala priliku da putem boja, formi i oblika ustvari uoče univerzalnu bol i patnju koja je posljedica ratnog stradanja.

“Naučila sam to da je taj umjetnik bio najveći umjetnik i baš mi se sviđaju njegove slike, jedino mi se ne sviđa inspiracija. Inače sam navikla da ova galerija puna veselih boja” kazala je učesnica radionice Uma Hećo.

U Umjetničkoj galeriji BiH već duže vrijeme se sistematski metodološki bave muzejskom pedagogijom pa tako imaju porodični i predškolski program, program za za školski i srednjoškolski uzrast. Najavili su i digitalnu android aplikaciju “ARTsee” koja djeci s razvojnim poteškoćama treba omogućiti bolje razumijevanje umjetnosti putem zvuka, teksta i animacije.