Iako je prva asocijacija na dobra vina Italija i Francuska, u potrazi za jednom od svjetskih prijestolnica vina, ne treba ići daleko – dovoljno je posjetiti Mađarsku koja ima čak 22 razvijene vinske regije.

Regija Tokaj je prva zatvorena vinska regija na svijetu (registrirana daleke 1737. godine), ali od 2019. se može pohvaliti da je dom vjerojatno najskupljeg vina na svijetu. Naime, jedna boca vina Royal Tokaji Essencia košta nevjerojatnih 35.000 eura.

Vino potiče iz regije poznate po vinima koja su se služila na dvorovima Petra Velikog i Luja XIV i zadovoljavala zahtjevan ukus velikog Beethovena. Zatim, 2008. godina je bila posebno pogodna za vinarstvo. Dugo suho ljeto, praćeno „miholjskim“ tokom septembra i oktobra pogodovalo je da inače kvalitetno Aszu grožđe postane još bolje.

Inače, Tokajac ili tokajsko vino Aszú, Luj XV nazvao je „Vinom kraljeva, kraljem vina”. Fermentacija Royal Tokaji Essencia-e traje između šest i osam godina, a svako zrno od dvjesto kila grožđa, koliko je potrebno za bocu ovoga vina, ubrano je ručno. Na kraju, kompleksnost procesa čini samo pola cijene, a druga polovina je činjenica da na cijelom svetu postoji nešto manje od 3000 boca Royal Tokaji Essencia-e.

Zbog svog značaja, UNESCO je 2002. proglasio cijelu vinsku regiju Tokaj za svjetsku kulturnu baštinu.