Izvještaji medija o povećanju naknada za topli obrok zaposlenih u institucijama BiH od 1.jula ove godine nisu tačna ni utemeljena na činjenicama, niti je ijedan novinar tražio zvaničnu informaciju o tome iz Ministarstva finansija i trezora BiH, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Iz ministarstva potvrđuju da je Savjet ministara BiH na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH u januaru ove godine usvojio Odluku o izmjeni odluke o visini naknade za topli obrok uposlenima u institucijama BiH kojom je predviđeno povećanje ove naknade sa šest na osam KM, pod uslovom da do tada bude usvojen budžet institucija BiH za 2109. godinu.

“S obzirom na to da budžet za ovu godinu nije usvojen, neće biti ni povećana naknada za topli obrok zaposlenima u institucijama BiH od 1. jula, kako su to objavili pojedini mediji, tvrdeći da su informacije dostavljene iz Ministarstva finansija i trezora BiH”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je stava da naknada za topli obrok zaposlenima u institucijama BiH treba biti veća, posebno što od 2012. godine, kada su smanjene i osnov za platu i sve naknade, nije bilo nikakvih povećanja za razliku od entitetskih i kantonalnih institucija.

“Takođe, imenovane i izabrane osobe te rukovodeći državni službenici izuzete su iz ove odluke Savjeta ministara BiH i oni neće primati veću nakadu za topli obrok ni kada odluka stupi na snagu, što je saopšteno odmah po usvajanju odluke u januaru ove godine i objavljeno na zvaničnim web stranicama i Službenom glasniku BiH, stoji u saopštenju Ministarstva finansija i trezora BiH.

Izvor: BHRT