U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari obilježena je 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih naroda” te klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 33 identificirane žrtve genocida počinjenog 11. jula 1995. godine. Ekipe Televizije BiH cjelodnevno su izvještavale o dešavanjima u Potočarima u Specijalnoj emisiji, kao i emisijama Informativnog programa.

Reporteri i ekipe BHRT-a pratili su sva dešavanja u Potočarima:


Nerves Bajraktarević slučajno je ostao živ

Nerves Bajraktarević u julu 1995. godine imao je 15 godina. Zarobljen je sa ocem, bratom i drugim članovima porodice. Tog julskog dana kada su razdvojeni oni stariji od 15 godina pukom srećom ostao je živ. Tada je i posljednji put vidio brata i oca.

Kad smo se predali u Sandiće tu smo bili zarobljeni i to smo bili teško je objasniti 2 ili tri sata teško je to objasniti tu sam ga ostavio..Nas su 5 ili 6 dječaka ko ima ispod 14 ili 15 godina odvoliji i rekli mežete ići za Kladanja

Danas na 24. godišnjicu Srebreničkog genocida ukopao je brata Nedžada. Za ocem i drugim članovima porodice još uvijek traga.

Za oca mi je nekako najteže jer nemam nikakve informacije gdje su ga odveli pojma nemam kako su ih razdvojili ne znam…

Svega nekoliko identifikovanih kostiju brata Sabita Suljića u Momorijalni centar Potočari danas je ukopao Samir Suljić. Dio Sabitovih kostiju pronađen je u masovnoj grobnici 2009. godine. Porodica Suljić ne gubi nadu da će nekad posmrtni ostaci biti kompletirani

On je nađen u Liplju kod Zvornika u masnovnopj gorbnici tako da nije ništa više nađeno. Nadamo se da će se naći nešto da se može ukopati

Samir je ranije ukopao oca. Kaže posebno ga boli to što vječni smiraj njegov brat nije našao pored oca.

Malo mi je teško što nije ukopan kraj oca jer je to mjesto neko prije zauzeo tako da sam zbog toga još više potresen…

Najmlađa žrtva koja je ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine. On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je 16 godina. U zelenom tabutu maloljetnog Osmana nalaze se posmrtni ostaci koji su pronađeni na nekoliko različitih lokacija. Najstarija žrtva ukopana danas je Šaha Cvrka kojoj je život ugašen u 82 godini života.

Srebrenica Potočari Godišnjica
Foto: Kemal Zorlak/Agencija Anadolija

Kada o oprostu budu govorili zločinci i oni koji negiraju genocid to će biti znak da se nešto promijenilo

Srebrenica je duboka rana, rana koja se otvori svaki put kada se odgovornost za genocid i zločine koji su tu počinjeni negira i umanjuje i kada se veličaju oni koji su to naredili i počinili, jedna je od poruka sa komemoracije u Potočarima, povodom 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima u toj zaštićenoj zoni UN-a.  Kada o oprostu budu govorili zločinci i oni koji negiraju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, to će biti znak da se nešto promijenilo. Proces ozdravljenja drugačije nije ni moguć, poručuju žrtve.

NEDŽAD AVDIĆ, preživjela žrtva genocida

“Srebrenica je preuštena onima koji ni nakon 24 godine ne prestaju negirati genocid i veličati ratne zločince. Umjesto da se prihvate činjenice i pokušaju ublažavati posljedice genocida, on se nastavlja samo suptilnijim metodama. prije svega kroz obrazovni sistem. Negira se naš jezik, negira se naša kultuira, historija, naše naslijeđe, negira se naš identitet.”

O presudama i genocidu ne mogu odlučivati političari i pojedinci, već samo sudovi, naglasio je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma – pravnog sljedbenika Haškog tribunala.

CARMEL AGIUS, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma

Oni koji negiraju legitimitet nalaza Haškog tribanala i Mehanizma, moraju se podjetiti da samo je Vijeće sigurnosti dalo mandat ovim insitutucijama i nikom drugom da provodi istrage, da procesuira, presuđuje i snakcioniše one koji se počinili zloćine ovdje u julu, ’95.

LARS-GUNNAR WIGEMARK, specijalni predstavnik EU u BiH

Kao specijalni predstavnik EU pozivam političke čelnike u ovoj zemlji i ostatku regiona, da sa svoje strane pokažu odgovornost , prepoznavanje i žaljenje zbog svega što se ovdje desilo.

HAMDIJA FEJZIĆ, zamjenik načelnika Srebrenice

Nama ostaje u amanet da tragamo za još više hiljada žrtava ubijenih. Želimo ih pronaći, a ovim putem pozivam naše komšije da nam pomognu u otkrivanju istine.

Bez saznanja o masovnim grobnicama koje još kriju tijela hiljada ubijenih Bošnjaka, u budućnosti će sve teže biti organizovovati ukop i dženazu.

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ, član Predsjedništva BiH

To nas dodatno obavezuje da ovaj Memorijalni centar, infrastrukturno, materijalno, tehnički, naučno i u svakom drugom pogledu osposobimo da nastavi svoju misiju čuvanja istine o genocidu.

Ko i nakon svega ne razumije ili neće da razumije šta se prije 24 godine dogodilo u Srebrenici- zaštićenoj zoni UN-a, još mu je srce zatrovano mržnjom, poručile su žrtve i pozvale na zabranu zadnje faze genocida – negiranje.

Srebrenica Potočari Godišnjica
Foto: Kemal Zorlak/Agencija Anadolija

Svijet o godišnjici

Brojne države u svijetu na različite načine obilježile su 24. godišnjicu genocidu u Srebrenici. A o tome su izvijestili mediji iz regije i svijeta. Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federika Mogerini, i komesar za proširenje Johanes Han, potpisali su zajedničku izjavu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici.

Naša je zajednička dužnost uvijek pamtiti Srebrenicu, jedan od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj povijesti. Nema mjesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca. Pokušaji ponovnog pisanja historije u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugdje su neprihvatljivi.

U okviru Nacionalnog dana sjećanja na Srebrenicu, koji se svake godine uz najveće državne počasti obilježava u Velikoj Britaniji, organizacija ” Remembering Srebrenica”, organizovala je komemoraciju povodom 24. godišnjice. Više od 700 zvanica je prisustvovalo britanskom državnom komemorativnom skupu za Srebrenicu u Guildhallu u Londonu.

Gradonačelnici kanadskih gradova Toronto, Hamilton, Windsor i Saskatoon proklamacijama proglasili su 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada ističu da se proklamacijom pokazuje ljudsko dostojanstvo i solidarnost sa žrtvama, uz ocjenu da je to još jedan doprinos istini i pravdi za žrtve tih zločina.

Srebrenica Potočari Godišnjica
Foto: Kemal Zorlak/Agencija Anadolija

State department u objavi na twiter nalogu objavljuje: Ovo bolno poglavlje u evropskoj povijesti ne smije se nikada poreći niti zaboraviti. Danas, dok se sjećamo poginulih, potvrđujemo našu predanost izgradnji mira i prosperiteta u cijeloj regiji i osiguravanju da se takva tragedija više nikada ne može ponovit.

Islamsko vrhovno vijeće Iraka u ime vlade i naroda ove zemlje, izražava solidarnost s porodicama ubijenih i svim preživjelim u genocidu počinjenom u julu 1995. godine.

Izvještavajući o 11. julu RTS prenosi da je u Potočarima obilježena 24.godišnjica zločina u Srebrenici, te da nije prisustvovao niko od zvaničnika Srbije, dok B92 prenosi da je komemoracija završena uz poruku da je Srebrenica genocid. RTL piše o tužnim slikama iz Srebrenice i najmlađoj pokopanoj žrtvi. Slovenski list Večer piše da, uprkos brojnim međunarodnim presudama da se u Srebrenici desio genocid, vlasti Republike srpske i Srbije i dalje negiraju tu činjenicu. Dejli Sabah genocid u Srebrenici opisuje kao najveći masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, Dojče Vele i Vašington Post podsjećaju na činjenicu da je u enklavi koja je bila pod zaštitom UN-a ubijeno više od osam hiljada osoba.