Svjetska zdravstvena organizacija zvanično je proglasila Kinu slobodnom od malarije, poslije napora koji su trajali 70 godina da se iskorijeni ova bolest koju prenose komarci.

Kina je četrdesetih godina prošlog vijeka imala 30 miliona slučajeva ove bolesti godišnje, ali sada su prošle četiri godine bez ijednog autohtonog slučaja.

“Čestitamo narodu Kine na oslobađanju zemlje od malarije”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je dodao da je uspjeh Kine teško stečen i do njega je došlo tek poslije višedecenijskog rada i zalaganja. Ovim se Kina pridružuje sve većem broju zemalja koje svijetu pokazuju da je budućnost bez malarije održiv cilj.

Peking je pozdravio odluku SZO kao “veliko dostignuće za kineska ljudska prava”.

“Kineska komunistička partija i Vlada uvijek su davale prednost zaštiti zdravlja, sigurnosti i prosperiteta ljudi”, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

On je dodao da je eliminisanje malarije veliki doprinos Kine ljudskom zdravlju i globalnom napretku ljudskih prava, prenio je AFP.

Kina je sada 40. zemlja koja je dobila uvjerenje SZO da je država bez malarije.

Poslednje države koje su stekle taj status bile su Salvador (2021), Alžir i Argentina (2019) i Paragvaj i Uzbekistan (2018).

Zemlje koje su registrovale najmanje tri uzastopne godine bez autohtonih slučajeva mogu da se prijave u SZO za potvrdu svog statusa države bez malarije. One moraju da dostave precizne dokaze, kao i da pokažu sposobnost sprečavanja ponovnog pojavljivanja bolesti ili mogućnosti transmisije.