Nakon Njemačke i Francuske, i Belgija je najavila da ide u novi lockdown.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da vlada nema izbora te da je jedina preostala odluka “strogi lockdown”, prenosi Index.hr.

“Naša zemlja je u stanju izvanredne zdravstvene krize. Pritisak na bolnice je enorman, naši zdravstveni radnici poduzimaju nadljudske napore. Samo tokom prošle sedmice zarazilo se 100.000 Belgijaca i ne vidimo nikakvu promjenu.. Idemo u strogi lockdown”, najavio je De Croo.

Protekle sedmice i Njemačka i Francuska su najavile da idu u nove lockdowne, pri čemu je onaj u Francuskoj stroži od onog u Njemačkoj.

Belgija je sredinom oktobra zabilježila dnevni prosjek od 15.316 zaraženih, saopćili su danas zdravstveni dužnosnici nekoliko sati od odluke vlade o novom zatvaranju zemlje.

Ta zemlja ima jednu od najvećih stopa smrtnosti u svijetu po glavi stanovnika, a sada, u drugom valu, ima jednu od najvećih stopa zaraze.

Od 20. do 26. oktobra u Belgiji je zabilježen porast od 38 posto novih slučajeva u odnosu na prethodnu sedmicu. Od izbijanja pandemije u toj se zemlji zarazilo 392.258 ljudi. Belgija ima 11 miliona stanovnika.

Nakon što je zatvorila barove, restorane, teretane i kulturne institucije, savezna vlada danas je odlučivala o uvođenju lockdowna.