Nakon premijere dokumentarnog muzickog filma Indexi u Beogradu gdje je osvojio nagradu stučnog žirija na Festivalu muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’Ritam”, večeras je prikazan u Zenici na festivalu “dokuMfest”. Poslije prikazivanja nagrađen je ovacijama i dugotrajnim aplauzom.

Drugu noć petog izdanje zeničkog “DOKUM FESTA”, festivala muzičkih dokumentarnih filmova, otvorio je upravo film dokumentarni film “Indeksi”, autorskog dvojca Redakcije dokumentarnog programa BHT1, Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića.

Zbog velikog zanimanja zeničke publike, projekcija dokumentarnog filma priređena je na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u 20 sati.

U produkciji BHRT-a, priču o jednom od najvažnijih sastava pop scene bivše Jugoslavije, i najvećoj sarajevskoj grupi svih vremena, autori su ispričali kroz precizan spoj nevjerovatnog arhivskog materijala i upečatljivim intervjuima. U filmu o Indexima, osim članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, Abdulah Sidran i mnogi poznati muzički novinari iz regiona.

Ovogodišnji zenički dokuMfest trebao je biti u znaku prvog skromnog jubileja. Nažalost, pandemija koronavirusa i sva ograničenja, razlog su za redukciju festivala, koji će do 1. oktobra imati samo program bosanskohercegovačkih filmova. Na Festivalu će biti prikazani filmovi ”Dr. Zo – Pljuni u šake” Tarika Hodžića, ”Protest u Zemlji karijesa” Damira Pirića, te inserti iz filma o sarajevskoj blues rock grupi Foxy Head.