Zatvaranje u regiji u protekle dvije sedmice dovelo je do povećanja broja posjeta pograničnom području Bosne i Hercegovine. Kao rezultat toga, nakon pooštravanja mjera, bilježi se povećanje broja oboljelih za više od 30 posto. Dok se bolnice pune, ugostitelji kažu kako se sve prelomilo preko njihovih leđa i da oni osjećaju najviše posljedica.

ANKETA

„Tamo zatvore oni dođu ovdje i onda ovaj, ali eto čujem sad da su pooštrene mjere.“

 „Ovi mlađi, što žele da dođu, a ja ne.“

 „Ja sam ulazio tu u kafanu, bude ih po pedeset, niko nema maske, je li to lijepo?“

Ovako građani Bijeljine opisuju situaciju koja se u gradu mogla vidjeti u protekle dvije sedmice. Veliki broj, uglavnom mladih, iz susjedne Srbije, zbog lokdauna u njihovoj zemlji, ali i neujednačenih mjera, u Bijeljini je potražio zabavu i rekreaciju. U tome ih je zaustavilo pooštravanje mjera i sa ove strane Drine.

VID ILIĆ, Granični prijelaz Rača

 „Šesti treći od nula nula, do sedmi treći, na ulazu u BiH, 4166 stranih državljana, 20. na 21, ulaz stranih državljana 2899“. Zadnji vikend je u smanjenju broj prelazaka lica i domaćih i stranih, a najviše prelazi državljana srbije, smanjen je broj, radi uvođenja ovih mjera“

Međutim, pojačane posjete stranih državljana nisu prošle bez posljedica.

Epidemiološka situacija je svakodnevno sve komplikovanija.

ALEKSANDRA RADOJČIĆ, infektologinja

 „U zadnjih nedjelju dana je taj procenat išao o 65 do 70% ukupno testiranih da je bilo pozitivno, što je izuzetno visok broj obzirom da pričamo o martu, nakon godinu dana a ne o početku epidemije. Smatram da bi naši sugrađani trebalo da povedu više računa o epidemiološkim mjerama“

Zbog manjine koji ne poštuju mjere ispaštaju svi, kažu u zdravstvenim ustanovama u Bijeljini.

DANIJELA ĐUKIN, ravnateljica Doma zdravlja Bijeljina

„Dođite kod nas u zdravstvene centre, nema veze što niste medicinski edukovani, imamo mi posla koji ćete ispirati crijevo respiratora onog koji je maloprije umro ili ćete donijeti hranu onom na kiseoniku“.

Dok se bolnice pune i krizni štab pooštrava mjere, ugostitelji u Bijeljini su ogorčeni. Kažu da se sve prelomilo preko njihovih leđa, jer im je ponovobzabranjen rad.

VASKO TODIĆ, ugostitelj i glazbenik

 „Najviše nas boli ta, kao diskriminacija na muzičare i ugostitelje. Ako uđemo u veliki tržni centar i uhvatimo za korpu ne smijemo ni da pomislimo da smo mi 250. koji smo uzeli korpu“.

Opstanak je moguć, ali je neophodan ozbiljniji i jedinstven pristup te razvijanje kolektivnog imuniteta imunizacijom, jer sve ostalo izaziva otpor i revolt, kažu građani, a nadležni obećavaju dodatne mjere podrške i pomoći.