Od 14. maja trebao bi s radom početi gradski prijevoz i vrtići. U trećoj fazi liberaliziranja mjera, točnije od 28. maja očekuje se otvaranje i ugostiteljskih objekata. Upute o načinu rada u svim ovim oblastima još nisu poznate.

Radni je dan, a sarajevske ulice pune šetača. Kafu piju u hodu, iz plastičnih čaša, jer ugostiteljski objekti još ne rade. Rijetki se vlasnici kafića pripremaju za otvaranje. U neformalnom razgovoru su nam rekli da nemaju informacije o tome šta će biti njihove obaveze, da li će usluživati samo u baštama. Pretpostavljaju da je još rano za upute.

Iako je bilo za očekivati da će kupovna moć pasti trgovci nas demantuju u tome. Kažu da nikada nisu imali više prometa nego sada. I zaista. Većina građana nose pune kese. Kupuju cipele, garderobu. U Ferhadiji jedna slika, na Baščaršiju potpuno druga. Zanatlije i mali obrtnici, su nam rekli suprotno. Nema posla. Bez turista će propasti i biznisi.

Jedan od rijetkih malih obretnika koji nam je htio dati izjavu je Admir Bahtić.

Pitali smo ga ima li posla.

-Posla nema situacija je užasna. Nama Vlada mora pomoći. Pustiti turiste inače ćemo propasti.

Iz federalnog ministarstva zdravstva danas su potvrdili da bi od 14. maja trebali početi s radom gradski prevoz i vrtići.