Nepoznata osoba ili više njih razbili su prozor na Atik džamiji u Bijeljini i prozor na pomoćnom objektu, u ulici Vuka Karadžića, saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina.

Događaj se desio tokom noći, a policiji je prijavljeno danas u 11.24 sata.

Izvršen je uviđaj, i o svemu je upoznat dežurni tužilac.

“Zbog počinjenog krivičnog djela oštećenje i oduzimanje tuđe stvari podnijeti izvještaj tužilaštvu”, najavili su iz policije.

Posljedice napada na džamiju primijetio je Adi Osmanović, mujezin džamije koji je za Preporod.info rekao da je šteta na džamiji vjerovatno počinjena sinoć, ali da su on i džematlije to primijetili tek u jutarnjim satima.

Jutros na sabahu nismo primijetili, vjerovatno zbog rasvjete iznad prozora, ali oko deset sati sam primijetio da su razbijeni po jedan prozor na džamiji i abdesthani, koja je odmah pored džamije. Zvao sam policiju i nismo htjeli otvoriti džamiju dok policija nije došla. Oni su napravili službenu zabilješku, a na moje insistiranje, pošto je ovo nacionalni spomenik, naknadno je došao i inspektor sa timom koji je obavio temeljit uviđaj. Izuzeli su oba kamena kojim je prozor razbijen i dio ograde koja je razvaljena sa stražnje strane džamije. Jedino ta strana nije pokrivena džamijskim video nadzorom ali postoji video nadzor na nekoliko okolnih objekata.

Mićić: Nema potrebe za napadima na vjerske objekte

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, osudio je ovaj događaj, navodeći da se, nakon dužeg vremena, dogodio napad na vjerski objekat.

Građanima je, kako je saopćeno, uputio pitanje da li žele da žive u lokalnoj zajednici u kojoj zajedno rade i trude se da život svima bude bolji, ili žele neprijateljstvo, nepovjerenje i nestabilnost, koji nikom dobra nisu donijeli.

Iznio je uvjerenje da su svi građani, uz nekoliko izuzetaka među kojima su i počinioci sinoćnjeg napada, svjesni da u semberskoj ravnici ima mjesta za sve koji je vole, te da nema potrebe za napadima ni na koga, pa ni na vjerske objekte.

O Atik džamiji…

Atik (Stara) džamija je najstarija džamija u Bijeljini, sagrađena između 1520. i 1566. godine. Spominje se u pisanim izvorima tadašnjeg vladara sultana Sulejmana Veličanstvenog, po njemu je i nazvana kao Carska džamija.

Džamija, odnosno njeno mjesto i ostaci graditeljske cjeline od stane državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašeni su nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Turbe binbaše Sadik-bega i džamija su srušeni 13. marta 1993. godine, a materijal je u cijelosti odnesen sa prostora džamijske cjeline.

Ostaci temelja stare džamije iskopani su u toku iskopa za temelje nove džamije 2003. godine. Obnova džamije je započela 2002. godine a obnovljena džamija otvorena je 16. augusta 2014. godine.