Radovi na izgradnji istočne tribine stadiona “Rođeni” u Mostaru, nisu prekidani ni tokom aktuelne situacije izazvane širenjem koronavirusa.

Arena “Rođeni” u narednim godinama bi, prema najavama Uprave, trebala dobiti i četvrtu, posljednju tribinu, i to na južnoj strani stadiona, pored nekadašnje Predionice. Za to će, ističu, trebati pozamašna sredstva i značajnija pomoć lokalne zajednice i Nogometnog saveza BiH.

Tribina koja se trenutno gradi gabaritno je slična zapadnoj. Njihove visine su jednake, te će se izgradnjom nove dobiti jednaki nosači za budući krov.

Radovi na izgradnji počeli su početkom marta ove godine, a rok za završetak je 90 radnih dana. Nakon toga, plan je sastaviti tribine sjever – zapad i sjever – istok s popularnim “zdenka” uglovima.

Potom je u planu natkrivanje stadiona. Vrijednost istočne tribine procijenjena je na 2.500.000 KM. Predviđa se da će izgradnja nove i korekcije na dvije postojeće tribine zbirno koštati oko tri miliona maraka.

Foto: Zeljko Milicevic – Anadolu Agency

S obzirom da je izvjestan prekid sezone u Premijer ligi BiH, navijači će na novu tribinu zakoračiti vjerovatno početkom naredne sezone. Velika je mogućnost da tog dana osim ispred nove tribine, Velež po prvi put nakon progona sa stadiona Pod Bijelim brijegom zaigra i pod reflektorima.

Mostarski klub domaće mečeve na ovom stadionu igra od 1995. godine. Prva mala tribina od drveta napravljena je na sjevernoj strani stadiona odmah nakon rata. Tri godine kasnije, izgrađena je istočna ili tribina “stajanje”, koja je srušena krajem prošle godine. Sadašnja centralna tribina (na sjevernoj strani) izgrađena je 2006. godine, pred prvi povratak Veleža u Premijer ligu BiH, a dvije godine kasnije i zapadna koja je nadograđena dolaskom aktualne Uprave kluba.