Narodno pozorište Mostar najavilo je tužbu protv Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, jer, kako navode, kasne s uplatama. Kulturne institucije u Mostaru su i ranije, kako navode, imale problema s finansiranjem jer su budžetska izdvajanja za kulturu mala.

Finansijsko stanje se kulturnim institucijama pogoršalo za vrijeme pandemije. Iako je zaposlen minimalan broj radnika, pitanje je hoće li dobiti svoje plate. Iz Narodnog pozorišta kažu kako je grad Mostar uputio određenu finansijsku pomoć, ali problem imaju, kako navode, s njihovim drugim osnivačem – Vladom Hercegovačko-neretvanske županije.

ALMIR MUJKANOVIĆ, direktor Narodnog pozorišta Mostar

“Naš osnovni problem već od februara jeste problem s osnivačem Vladom HNŽ-a koji je zadnju uplatu izvršila za mjesec februar ove godine”.

Nije ovo prvi put da Vlada, kako navode, uplatnice drži u ladici. Sličan problem imali su i 2009. godine, kada su dugove vraćali deset godina. Kako to ne bi prolazili ponovno, najavili su tužbu protiv županijske Vlade.

ALMIR MUJKANOVIĆ, direktor Narodnog pozorišta Mostar

“Čistačica u ministarstvu ima veću plaću nego naš najbolji i najobrazovaniji glumac. Ako nam to bude uskraćeno, mi moramo uraditi sve da zaštitimo dignitet tih ljudi”.

Dok premijer HNŽ-a najavljuje usvajanje najkvalitetnijeg, inovativnijeg i sadržajnijeg koronazakona u zemlji, iz pozorišta ne očekuju da će se pomoć kulturnim institucijama naći u tom zakonu.

ALMIR MUJKANOVIĆ, direktor Narodnog pozorišta Mostar

“Ne očekujem da će se kulturni sektor naći u paketu pomoći, iako bi trebalo. Mi smo pogođeni jednako koliko i turizam i druge djelatnosti. Nama je zabranjen rad kao i turističkim i drugim radnicima”.

Kontaktirali smo i Vladu Hercegovačko-neretvanske županije. O najavljenoj tužbi, kažu, nemaju informacija. Na pitanje kako planiraju pomoći kulturnim institucijama za vrijeme pandemije, odgovor nismo dobili.