Nakon što je prošle nedjelje objavila da će uskoro saopštiti “uzbudljivo otkriće o mjesecu”, NASA je danas potvrdila prisustvo vode na površini zemljinog satelita, što je istorijsko otkriće.

“Riječ je o dostignuću koje otkriva na koji način se voda distribuiše i nije limitirana na hladna zasjenjena mjesta u blizini polova”, istakao je Paul Hertz, u ime NASA-e

On je naveo i kako ovo otkriće postavlja nova pitanja, a jedno od njih je i kako je voda nastala, te kako može opstati u surovim uslovima i bez vazduha.

Otkriće je napravljeno uz pomoć SOFIA-e, NASA-ine opservatorije kojom upravljaju zajedno s ”Njemačkim vazduhoplovnim centrom“.

“SOFIA je detektovala molekule vode u krateru Clavius, jednom od najvećih kratera vidljivih sa Zemlje, smještenom na Mjesečevoj južnoj hemisferi. Ranija promatranja Mjesečeve površine otkrila su postojanje vodika u nekim oblicima, ali nije bilo moguće odrediti je li riječ o vodi ili o hidroksilu (OH)”, saopštili su iz NASA-e.

Kako su naveli, riječ je o koncentraciji od između 100 i 412 ppm, što bi bio ekvivalent oko 3,6 decilitara. Iz NASA-e su pojasnili i da saharski pijesak, prosječno sadrži stotinjak puta više vode od ovoga što su naučnici otkrili u krateru Clavius.