Potpredsjednik Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasim Haradinaj pojavio se danas prvi put u sudnici Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu, nakon što ga je Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo na Kosovu 25. septembra.

On je uhapšen i prebačen u Hag na osnovu naredbe koju je izdao sudija Specijalizovanih vijeća Kosova zbog krivičnih djela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanja svjedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka.

Sudija za prethodni postupak Nicolas Guillou izjavio je da još uvijek nije gotova optužnica, dok je tužiteljka navela da će optužnica protiv Nasima Haradinaja biti uskoro predata sudu.

Advokat odbrane Vans Martens zatražio je da negov klijent bude momentalno pušten uslovno na slobodu jer, kako je rekao, nije počinio ratni zločin i sud nema jurisdikciju da mu sudi. Međutim, tužiteljstvo je opovrglo tvrdnju da Specijalizovana vijeća nemaju jurisdikciju nad ovim slučajem.

Nasim Haradinaj je izjavio da je nepravedno u Hagu i da ne priznaje ovaj sud.

“Ne priznajem ovaj sud i neću ga priznati. Vaš mandat je istekao 2. avgusta“, rekao je Haradinaj.

Prvo pristupanje sudu Nasima Haradinaja bilo je javno i moglo se pratiti na internet stranici suda na kojoj se emituje uz neznatno zakašnjenje.

U nalogu za hapšenje koje je pročitano navodi se da je Nasim Haradinaj održao konferencije za novinare sedmog, 16. i 22. septembra na kojima je dijelio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i povjerljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova. On je tada i imenovao pojedine svjedoke te dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima, čime je doveo u opasnost eventualne svjedoke.

Nasim Haradinaj je uhapšen istoga dana kada i predsjednik Organizacije ratnih veterana OVK Hysni Gucati, koji se tereti za ista krivična djela. Gucati će se pred sudijom u Hagu prvi put pojaviti u četvrtak, 1. septembra.

Organizacija ratnih veterana OVK objavila je ovog mjeseca da je u tri navrata dobila od nepoznate osobe na hiljade dosijea koji su, navodno, dokumenta Specijalnog suda za Kosovo u Hagu.