Nastava u drugom polugodištu školske 2020/2021. godine u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj (RS) počinje sutra. Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić izjavila je da je sve spremno za početak nastave. Časovi će trajati 20, odnosno 30 minuta, a učenici će biti raspeređeni po grupama.

U svim osnovnim i srednjim školama obezbijeđeni su svi higijensko-epidemiološki uslovi, a cjelokupan nastavni proces bit će organizovan prema utvrđenom Planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Plan organizovanja rada u školama, kako se navodi, u potpunosti je usklađen sa preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te Instituta za javno zdravstvo RS, kao i sam način djelovanja i procedure u slučajevima eventualne pojave simptoma Covida-19 tokom boravka u školi kod učenika ili nastavnika.

Ministrica Trivić je izrazila zadovoljstvo što epidemiološka situacija dozvoljava da se školska godina nastavi u redovnom terminu, iako je bilo nedoumica da li će raspust biti produžen do 1. februara.

“Bili smo spremni i za taj scenario, ali podaci Instituta za javno zdravstvo RS jasno su pokazali da za tim nema potrebe, jer je epidemiološka situacija sada povoljnija nego što je bila u decembru i ranijih mjeseci”, rekla je Trivić.

Kada je riječ o organizaciji nastave, ona je napomenula da će časovi i dalje trajati 20, odnosno 30 minuta, a učenici će biti raspoređeni po grupama, kao što je to bilo i do sada.

“Veoma je značajno da i dalje budemo obazrivi, kada je riječ o sprečavanju širenja virusa korona, jer znamo da se još nalazimo u vanrednoj situaciji, te treba da poštujemo sve mjere koje su nam važne da sačuvamo zdravlje zaposlenih u školama, ali i učenika”, rekla je Trivić.

Prema njenim riječima, trenutno teško predvidjeti da li će se do kraja školske godine stvoriti uslovi da trajanje časova bude produženo.

“Nadamo se da će se vakcinisanje stanovništva, ne samo u RS, nego i u regionu, posljedično odraziti na širenje virusa, odnosno da se smanji broj oboljelih. Dok god se to ne desi, ne možemo očekivati da će doći do drugačije organizacije nastave”, rekla je Trivić.