Čelnici Nemačke i Francuske izjavili su da su Srbija i Kosovo dogovorili da nastave razgovore o normalizaciji odnosa, koje je inicirala Evropska unija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron predsjedavali su virtuelnim susretom sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Predsjednik Vučić i premijer Hoti složili su se da nastave dijalog Beograda i Prištine, koji je suspendovan od novembra 2018. godine”, rekli su Merkel i Makron u zajedničkoj izjavi posle video-konferencije.

Merkel i Makron su rekli da će EU nastaviti da podržava ovaj dijalog, s ciljem “normalizacije odnosa između Srbije i Kosova putem sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma”.

Prema zajedničkom saopštenju, srbijanska i kosovska delegacija će nastaviti pregovore u nedjelju putem video-konferencije, a potom će se u četvrtak obje delegacije sastati u Briselu.

Sastanak će voditi šef spoljne politike EU Žozep Borelj, u prisustvu specijalnog predstavnika EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.