Raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o metrologiji u Republici Srpskoj – po hitnom postupku, danas se nastavlja deveta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

U dosadašnjoj primjeni Zakona uočeni su nedostaci koji se odnose na jednak tretman nepravilnosti koje učini ovlašćeno tijelo, bez obzira na težinu te nepravilnosti. S tim u vezi, predloženo je rješenje kojim je propisano u kojim slučajevima direktor Zavoda suspenduje rješenje o ovlašćivanju, a u kojim ga ukida. Takođe, propisan je maksimalan period trajanja i pravne posljedice suspenzije, kao i uslovi za podnošenje novog zahtjeva za ovlašćivanje. S ciljem kontinuiranog funkcionisanja metrološkog sistema, predlaže se produžavanje roka do kojeg obrazovane laboratorije mogu obavljati poslove pripreme mjerila za verifikaciju, a koji se predlaže do 31. decembra 2022. godine.

Na dnevnom redu bi trebalo da bude razmatran i Prijedlog zakona o inspekcijama Republike Srpske, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku.

Poslanici će, između ostalog, razmotriti Nacrt zakona sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju i Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Prijedlog Budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2020. godinu, kao i izbor i imenovanja članova, takođe će se naći pred poslanicima.

Sinoć je zasjedanje okončano raspravom o Prijedlogu zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto – puta i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača – po hitnom postupku.

Prijedlogom zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača uređuje se poseban postupak eksproprijacije nepokretnosti radi izgradnje auto-puta i gasovoda na ovoj dionici, kao projekata od posebnog značaja za RS.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Bosiljka Predragović, obrazlažući ovaj prijedlog u NSRS, rekla je da se tim aktom uređuju i finansiranje geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije, sprovođenje tog postupka i druga pitanja od značaja za izgradnju ovog auto-puta i gasovoda.

U tekstu zakona navodi se da je razlog za donošenje ovog akta realizacija projekta izgradnje auto-puta i gasovoda na predmetnoj relaciji da bi se riješila povezanost RS sa zemljama u okruženju i gasifikacija dijela RS, te stvorili preduslovi za bolji život građana i ekonomski i privredni napredak RS.

Narodni poslanici su razmotrili Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske – po hitnom postupku, prijedlog Kluba poslanika SNSD, kao i Prijedlog zakona o Gradu Istočno Sarajevo – po hitnom postupku – prijedlog Kluba poslanika SNSD.

U novom Zakonu o Gradu Istočno Sarajevo predviđeno je da gradonačelnika tog grada direktno ili neposredno na izborima biraju građani na period od četiri godine u skladu sa izbornim propisima.