Pred Sudom BiH za danas je zakazan nastavak suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

NJih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 16. aprila, anesteziolog iz Travnika Aida Čorbeg izjavila je da je Novalićeva sekretarica Bahra DŽako tražila od nje mišljenje o kvalitetu respiratora čije je specifikacije poslala mejlom.

Čorbeg je navela da je sa DŽakom, za koju je rekla da joj je komšinica i prijateljima, komunicirala i putem “Vibera”, te da je u jednoj od poruka navela da se nikako ne smiju nabaviti transportni respiratori.

Ročište je zakazano za 9.00 časova, objavljeno je na sajtu Suda BiH.