Više stotina zdravstvenih radnika iz cijele Hercegovačko-neretvanske županije, još su jednom prosvjednom šetnjom od Španjolskog trga do zgrade Vlade HNŽ u Mostaru iskazali nezadovoljstvo ustrajni u zahtjevu potpisivanja kolektivnog ugovora te povećanja plata. Iz Vlade se niko ni ovoga puta nije oglasio iako su od Sindikata dobili otvoreni poziv da se očituju pred novinarskim ekipama.

Zvuk sirena kola Hitne pomoći, zvižduci te brojni transparenti protutnjali su jučer mostarskim ulicama. Zdravstveni su djelatnici iz cijele Hercegovačko-neretvanske županije još jednom željeli dati do znanja i premijeru Hercegu te resornom ministru Opsenici koliko su odlučni te kako nemaju namjeru odustati od svojih zahtjeva.

„Ovo znači da 2600 zdravstvenih radnika diše jednom dušom. Odavde poručuju Vladi HNK, premijeru Hercegu i ministru zdravstva da je došlo krajnje vrijeme da u najskorije vrijeme, faktički u sljedećih nekoliko dana, pristupi se potpisivanju kolektivnog ugovora za zdravstvo“, kazao je Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata radnika HNŽ.

“Mi zaista pozdravljamo prvi korak Vlade, bar one informacije koje smo do sada dobili da žele što prije s nama pregovarati, da sjednemo za ovaj stol i mi se nadamo da će nas što prije pozvati kroz nekoliko dana i da napokon potpišemo taj kolektivni ugovor“, rekao je Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar.

“Naglašavamo kako je Pregovarački tim u ime Vlade, resornog Ministarstva, osnivača zdravstvenih ustanova, općina, gradova, županija i FBiH, već danas spreman supotpisati Protokol i otpočeti postupak pregovaranja”, saopćeno je iz Vlade HNŽ.

Zbog generalnog štrajka, u koji su zdravstveni djelatnici stupili 24. prosinca, stanje u zdravstvenom sektoru je otežano, posebice za pacijente.

“Mi se ovim putem ispričavamo svim ljudima kojima je uskraćena skrb. Koji su čekali po tri-četiri mjeseca na preglede, nažalost, oni su otkazani. Molimo ih na strpljivost”, poručuje Anić.

“Ukoliko ne urode plodom u nekoliko sljedećih dana rezultati, spremni smo doći ovdje pred Vladu HNK s našim članovima i ostati ovdje sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor“, kategoričan je Vuković.

Prosvjednu su šetnju ispratili i podržali prolaznici dok su zdravstveni djelatnici odlučili zahvaliti novinarskim ekipama onako kako se na početku pandemije zahvaljivalo njima – pljeskom.