Poput svih prethodnih vlada, i nova Vlada Tuzlanskog kantona se u prvim sedmicama svog mandata opredijelila da prvo skloni sa vlasti nepodobne političke kadrove. Tako su prije nekoliko dana dužnosti razriješeni članovi upravnih odbora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Kantonalne službe za zapošljavanje, a u toku su pripreme smjena i u ostalim javnim preduzećima. Opozicija smatra da su ove smjene nezakonite, a direktori kojima prijeti smjena najavljuju pravnu borbu.

Ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona pojašnjava da je Upravni odbor UKC-a Tuzla smijenjen zbog proceduralnih grešaka u svom radu. Naime, upravni odbor UKC-a Tuzla nije prije sjednice zatražio pismenu saglasnost za promjene temeljnih akata ustanove.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović iznenađen je najavama iz kantonalne Vlade da će biti smijenjen i podsjeća na iznijeto opredjeljenje nove skupštinske većine prilikom preuzimanja vlasti, da će stručnost i rezultati rada biti opredjeljujući prilikom izbora kadrova u javnom sektoru. Jusufović smatra da je on uradio izuzetno dobar posao u svom dosadašnjem mandatu.

U opoziciji naglašavaju da smjena kadrova prethodne vlasti nije sama po sebi problem, ali jeste problem ako se ta smjena odvija na nezakonit način. U ovom slučaju, smatraju u opoziciji, nije poštovana procedura da smjeni mora prethoditi neusvajanje izvještaja o radu javnih preduzeća i ustanova u kantonalnoj Skupštini.

Smjena politički nepodobnih kadrova je postala uobičajena manira svih postratnih vlasti u Tuzlanskom kantonu, kaže komunikolog Enes Osmančević, a ova praksa najbolje ilustruje njihovu nedosljednost između predizbornih poruka i ponašanja nakon osvajanja vlasti. Ovo ostavlja negativne posljedice po društvenu zajednicu.

U temelju političke prakse, da se odmah nakon osvajanja vlasti smjenjuju kadrovi iz poražene političke opcije, sadržano je shvatanje da su javna preduzeća i ustanove politički plijen koji prije svega služi za uhljebljenje svojih političkih kadrova. To je bio obrazac djelovanja za sve političke opcije do sada i bez promjene ove percepcije, nastavićemo svjedočiti periodičnoj sječi kadrova.