Predsjedništvo DNS-a jednoglasno je odlučilo da će njihov kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, kao nestranačka ličnost, biti Draško Aćimović, bivši ambasador BiH u Belgiji.

Aćimović, koji se izjašnjava kao Italijan, za BHRT je izjavio da će, ukoliko bude izabran, obavljati jednu od najodgovornijih funkcija u državi, uzevši u obzir migrantsku krizu. Do kraja prošle godine bio je član SDP-a.

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u četvrtak će se sastati kako bi razgovarale o sastavu novog Vijeća ministara BiH.

U petak će biti održan sastanak predstavnika SDA, Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF).

SBB će konačnu odluku o tome da li prihvata ponudu SDA da učestvuje u vlasti donijeti u ponedjeljak.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kaže kako bi volio da funkciju ministra sigurnosti obavlja žena iz njegove stranke, međutim, ta i druge mogućnosti biće razmotrene kada ih predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija pozove na sastanak, za šta se nada da će se desiti ove sedmice.

Što se tiče SNSD-ovih koalicionih partnera, poznato je da će Socijalistička partija dobiti poziciju zamjenika ministra sigurnosti BiH koju će obavljati Vladimir Mijatović iz Zvornika.

I dalje se vodi borba za funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice između DNS-a i Ujedinjene Srpske. Kako saznajemo, lider DNS-a Marko Pavić želio bi na toj poziciji vidjeti predstavnika srpskog naroda iz svoje stranke iako je ta pozicija, na osnovu sporazuma između SNSD-a, HDZ-a i SDA, pripala kadru iz reda ostalih.